На 23.04.2018 г. във ВМА стартира кампания „Заедно срещу метаболитния

...
На 23.04.2018 г. във ВМА стартира кампания „Заедно срещу метаболитния
Коментари Харесай

Преглеждат безплатно за метаболитен синдром

На 23.04.2018 година във ВМА започва акция „ Заедно против метаболитния синдром”, оповестиха от лечебното заведение.

Прегледите ще се реализират от експерти от Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната от 09.30 до 12.30 ч., в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА.

За задачата е належащо да бъде направено авансово записване на тел.: 02/ 92 25 305. Консултацията не изисква направление от персоналния доктор.

Метаболитният синдром съставлява група от рискови фактори, включваща централен вид затлъстяване, нараснала кръвна захар над 6.1 ммол/л или захарен диабет, нарушен мастен профил, нараснало артериално налягане над 130/85 mmHg.
Този вид затлъстяване се свързва с пораждане на инсулинова устойчивост и метаболитен синдром, а също по този начин способства и за развиването на артериална хипертония, нарушавания в обмяната на мастите и е самостоятелен рисков фактор за сърдечно-съдова заболеваемост.

Централният вид затлъстяване се открива елементарно посредством премерване на обиколката на талията: ≥ 89 см за дами и ≥ 102 см за мъже.

Допълнителни фактори за пораждане на метаболитен синдром са още незадоволителната физическа интензивност, генетичното влечение, възраст, хормонални промени и други

Статистиката сочи, че при хората с метаболитен синдром има два пъти по-висока сърдечно-съдова смъртност и три пъти по-висок риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт спрямо останалите. Освен това, пациентите с метаболитен синдром са с пет пъти по-висок риск от развиване на захарен диабет вид 2.

С цел предварителна защита експертите предлагат здравословни режими на хранене. Според изследванията, увеличената консумация на зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, ядки и млечни храни, е сполучлива тактика в битката с диабета.

Високият банкет на въглехидрати и наситени мазнини (сладкиши, десерти, червени меса, както и високомаслени млечни продукти) покачва риска от диабет.

Допълнителни препоръки за храненето са понижаване на порциите, наложителна закуска, пиянство на цялостна чаша вода преди хранене за реализиране на задоволеност, отбягване на пържени и панирани храни, на пикантните подправки и солта, ограничение потреблението на алкохол.

Пийте задоволително количество вода. Минимумът не би трябвало да бъде под 1.5 л дневно, а при физическо натоварване - най-малко 3 л течности.

Пийте постоянно, в умерени количества. Не оставяйте храна и лакомства на трапезата - това изкушава. Не забравяйте физическата интензивност, поучават още експертите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР