На 22 юли Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна

...
На 22 юли Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна
Коментари Харесай

Църквата чества Св. мироносица Мария Магдалина, първа изрекла ”Христос възкресе!”

На 22 юли Православната черква празнува Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Имен ден честват всички, които носят името Магдалена, Магда, Меглена, Малена, Миглена, Лена.
Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите възпитаници с радостните думи: " Христос възкресе! " Като първа благовестница на възкресението, тя е приета от църквата за равноапостолна. Народът тачи първата вестителка на Възкресението като сестра на св. Илия. На нея се приписва първият възклик " Христос възкресе! ".

Личността на св. Мария Магдалина погрешно се обърква с други дами, за които повествуват Евангелията.Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което споделя Св. евангелист Лука.

Непосредствено след описа за тази неназована по име грешница, Лука загатва поименно св. Мария Магдалина с думите " Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса ". От текста ясно се схваща, че Мария Магдалина била една от многото други дами, които Исус " излекувал от зли духове и заболявания... и които Му услужваха с парцелите си ".

Когато Господ Исус Христос ходел по Галилея и посредством Своята Божествена мощ правил личби и чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и изцяло я излекувал от заболяването, от която тя страдала.

От тогава признателната Мария служила непрекъснато на Господа, слушала неговото обучение и вървяла след него до самата Негова кръстна гибел. Заедно с други свети дами, тя гледала страданията на Христа и плачела за Него. Заедно с майката на Спасителя тя стояла при кръста и видяла, по какъв начин положили Господа в гроба.

Светите дами, които ревниво служели на Господа по време на земния Му живот, се удостоили да бъдат първи благовестници на Неговото славно възкресение.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР