На 22 януари светът посреща . Тя е най-големият и

...
На 22 януари светът посреща . Тя е най-големият и
Коментари Харесай

В очакване на китайската Лунна нова година: Какви са традициите на празника?


На 22 януари светът посреща. Тя е най-големият и значим празник за азиатските страни, който обичайно се отбелязва с доста. Следващата година ще бъде година на Черния воден заек. Той символизира здраве, шанс и вяра.
Китайският културен център се приготвя за Лунната нова година
Снимка: bTV

„ Самият заек е обвързван с търпението, показва също жизнеспособност и позитивна сила. Легендата, която стои зад китайската нова година, е неприятното да остане в предходната година, а от новата да стартират единствено новите хубави неща. Има разнообразни фойерверки, заря, хората обличат нови облекла “, описа Усън Фушън, представител на китайския културен център в София.

Китайският културен център у нас също се приготвя за празника. Той провежда забавни събития, които демонстрират по какъв начин честват.
Китайският културен център провежда забавни събития
Снимка: bTV

„ Днес стартира в 10 ч. с открит урок по краснопис, дружно ще демонстрираме по какъв начин се пишат китайски писмени знаци и по какъв начин се вършат зайчета от алена хартия. Следобед е нашето публично разкриване. Утре ще имаме открит урок по китайска кулинария и по-специално по какъв начин се вършат пелмени. В неделя ще имаме концерт, отдаден на китайската нова година, в който ще се включват възпитаници, които учат китайски език и студенти от Нов български университет и Музикалната академия “, описа Джина Баларева.
Китайският културен център провежда забавни събития
Снимка: bTV

Част от китайската традиция е калиграфите в фамилиите в Китай да изписват йероглифа „ Фу “.

„ Той е безусловно наложителен по време на китайската нова година. Не единствено, че калиграфите в едно семейство го изписват, а го дават на деца, родственици или другари. Задължително е да се закачи на вратата или към нея, тъй като защищава от неприятни неща и носи на фамилията шанс, благоденствие и благополучие “, сподели Усън Фушън.
Китайският културен център провежда забавни събития
Снимка: bTV

В културния център има благотворителен пазар, като всички събрани средства ще бъдат дарени на фондация „ За нашите деца “. Всеки, който желае да стане част от събитията и да се допре до китайската просвета, е добре пристигнал в китайския културен център.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР