На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на

...
На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на
Коментари Харесай

Честваме Независимостта на България

На 22 септември се навършват 110 години от оповестяването на Независимостта на България. Това е един от най-паметните дни в българската история. България още веднъж се появява на картата на Европа след петвековното османско господство.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година от цар Фердинанд с Манифест , който той прочита в двора на църквата " Св. 40 мъченици " във Велико Търново.

Политическият акт е осъществен от държавното управление на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната взаимозависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския контракт от 1878 година

Условията за оповестяване на Независимостта на младата българска страна при започване на 20 в. били извънредно удобни. През лятото на 1908 година младотурска гражданска война в Османската империя приключва с триумф за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският контракт, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал непосредствено към император Франц-Йосиф, с цел да съгласуват дейностите си.-->

Австро-Унгария афишира анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата " Св. 40 мъченици " княз Фердинанд прочита манифеста за оповестяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската страна.

След това министър-председателят Малинов прочита още веднъж манифеста на историческия рид Царевец пред събралото се хилядно голям брой.

След провъзгласяването на независимостта България стартира да се назовава царство, а владетелят й цар.

Денят на независимостта е разгласен за формален празник от Народното събрание на 10 септември 1998 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР