На 22 септември отборът на Пробега на мира ще се

...
На 22 септември отборът на Пробега на мира ще се
Коментари Харесай

Пробегът на мира ще е на 22 септември


На 22 септември тимът на Пробега на мира ще се причисли към самодейността „ Ден на отворените улици “ в гр. Пловдив като част от Европейската седмица на подвижността.

Основната концепция на този празник е насърчаването на физическата интензивност и здравословния живот в чиста градска среда.

Българският тим на международния Пробег на мира (www.peacerun.org/bg) кани всеки искащ да се причисли към тази чудесна самодейност, отдадена и на Международния ден на мира, отбелязван от Организация на обединените нации единствено ден преди този момент – на 21 септември.

Деца и възрастни ще имат опцията да тичат с факела на мира през затворената за коли зона.

С опит в бягането или без, всеки може да се включи от всяка една точка на правата, с цел да измине каквото разстояние изиска и да съобщи щафетата на идващите запалянковци.

Художествена работилница ще чака всички деца, които желаят да изразят в рисунки своите показа и фантазии за мир.

Рисунките ще станат част от грандиозно интернационално събитие – изложбата „ Цветовете на мира “, която се организира всяка година в Колизеума в Рим с над 5000 произведения на деца от целия свят, въодушевени от тази всеобщо значима тематика.

Броени дни по-късно, на 26 септември, българският тим на Пробега на мира ще се причисли към групата интернационалните бегачи, които ще пресекат българската граница по време на локалния пробег през Молдова, Румъния и България.

Това е част от световната самодейност, с която интернационалната организация „ Пробег на мира “ откликва на апела на Организация на обединените нации за международен мир. Всички, които желаят да се включат в щафетата, могат да го създадат в интервала 26 - 30 септември, когато пробегът ще премине през България по следния маршрут: 26 септември - Свищов - Полски Тръмбеш – Бяла - Попово,27 септември - Търговище - Велики Преслав – Шумен - Мадара, 28 септември - Каспичан - Нови Пазар - Добрич,29 септември - Балчик - Каварна,30 септември - Варна, Повече информация за записване: ТУК!

Стартирал през 1987 година, през 2017 година „ Пробег на мира “ чества своята 30 годишнина. Инициативата се организира всяка година в десетки страни по целия свят, по интернационалните или местни направления. През всички тези години факлоносци от разнообразни страни и култури носят Факела на мира – знак на устрема на хората към едно по-съвършено бъдеще. Всяка нечетна година в разнообразни страни се провежда локален „ Пробег на мира “.

Всяка четна година Пробегът се организира по интернационален маршрут и Факелът на мира минава през 155 страни, изминавайки 600 000 км (почти 2 пъти дистанцията от Земята до Луната).

Докосвайки Факела на мира, хората споделят с милиони други своята фантазия за съразмерен и благополучен свят.

Факлоносци са били: Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, Дезмънд Туту, както и спортните митове Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Пола Радклиф и доста, доста други звезди. За първи път в 30-годишната история на щафетата, България бе определена да даде старта на Пробега на мира през 2018 година Събитието бе съпроводено с тържествена гала, а факелът бе разпален от кмета на София Йорданка Фандъкова. Главният секретар Асен Марков бе също измежду специфичните посетители на събитието и изрази поддръжка за самодейността от името на Министерството на младежта и спорта.

Присъстваха и едни от най-успешните български спортисти – гимнастикът Йордан Йовчев и някогашният волейболен национал Евгени Иванов. Подкрепа за самодейността получихме и от приетия български музикант Теодосий Спасов.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР