На 22 септември честваме Деня на независимостта на България. Това

...
На 22 септември честваме Деня на независимостта на България. Това
Коментари Харесай

Навършват се 109 години от обявяването на независимостта на България

На 22 септември честваме Деня на независимостта на България. Това е актът, с който преди 109 години на процедура страната ни още веднъж се появява на картата на Европа след петвековно османско господство.

Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември 1908 година, който цар Фердинанд прочита в двора на църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново.

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, осъществен от държавното управление на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната взаимозависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския контракт.

За честването на 109 години от събитието преди обед ще бъде изнесен от Плевенския музей манифестът, с който княз Фердинанд афишира Княжество България за без значение Българско царство.

В цялата страна ще има публични празнувания и тържества.

В София 22 септември ще бъде маркиран на площад " Княз Александър I”, където Столична община провежда тържествено честване с стратегия пред Паметника на Независимостта, в която ще вземат участие Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, хорова асоциация " Света София – България”.

Националната гвардейска част ще извърши боен обред. Слово ще произнесе доцент доктор Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

По традиция празникът се отбелязва най-тържествено във Велико Търново, където т.г. ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев ще одобри рапорта на тържествената заря-проверка. На тържествата ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Началото е в 7.30 ч. с празнична Света литургия в църквата-музей " Св. Четиридесет мъченици " - църквата, в която на 22 септември 1908 година България е оповестена за без значение царство, а княз Фердинанд I приема купата цар на българите.

Най-зрелищната част от честванията стартира в 20.15 ч, когато ще бъде пуснат аудио-визуалния театър " Царевград Търнов - тон и светлина ". Тържества ще има в цялата страна. В София ще има честване на площад " Александър I " в 11.00 ч.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР