На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. 30 години

На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. 30 години ...

112 години Независимост. Честит празник, българи!.


На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. 30 години след края на Руско-турска война от 1877-78 г страната ни се връща на политическата карта на Европа като независима държава.

В цялата страна ще има официални чествания и тържества. Заради пандемията от коронавирус  някои от тържествата ще бъдат отбелязани символично, но както винаги кулминацията на честванията ще е във Велико Търново, където цар Фердинанд прочита Манифеста за независимост.

Тържествената заря-проверка ще започне в 19.30 часа на площад „Цар Асен І” пред крепостта "Царевец". Честванията в старопрестолния град ще преминат под патронажа на председателя на НС Цвета Караянчева.

Още в 09.00 ч пред храм „Св. 40 мъченици“ ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции. От 10.30 ч в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” ще започне военният ритуал по издигане националното знаме на Република България. След официалните слова и празничния благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от Военния университет ще участват и в празничното шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметника „Майка България”. От 19.00 ч. на площад „Цар Асен I“ представителна част на НВУ ще изпълни строеви хватки с оръжие.

Денят на Независимостта на България - 22 септември, ще бъде отбелязан тържествено в гарнизоните в цялата страна. В честванията по повод 112-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще участват представителни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част (НГЧ) и Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“.

Военнослужещите ще се включат в церемониите по издигане на националния флаг на Република България, благодарствените молебени и в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на нашата Родина в градовете Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Сандански, Враца, Сливен, София, Русе, Варна, Бургас и Костинброд и в селата Опицвет и Климент.

В София в празничния ден в 12.00 ч.  ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

 

Източник: standartnews.com