На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. 30 години

...
На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. 30 години
Коментари Харесай

112 години Независимост. Честит празник, българи!

На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. 30 години след края на Руско-турска война от 1877-78 г страната ни се връща на политическата карта на Европа като самостоятелна страна.

В цялата страна ще има публични празнувания и тържества. Заради пандемията от ковид  някои от тържествата ще бъдат маркирани алегорично, само че както постоянно кулминационната точка на честванията ще е във Велико Търново, където цар Фердинанд прочита Манифеста за самостоятелност.

Тържествената заря-проверка ще стартира в 19.30 часа на площад „ Цар Асен І ” пред крепостта " Царевец ". Честванията в старопрестолния град ще преминат под патронажа на ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева.

Още в 09.00 ч пред храм „ Св. 40 мъченици “ ще бъде отслужен церемониален водосвет на бойното знаме на НВУ „ Васил Левски ” и знамената на държавни институции. От 10.30 ч в Архитектурно-музеен резерват „ Царевец ” ще стартира военният обред по издигане националното знаме на Република България. След формалните слова и празничния благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от Военния университет ще вземат участие и в празничното шествие, което ще приключи с полагане на гирлянди на паметника „ Майка България ”. От 19.00 ч. на площад „ Цар Асен I “ представителна част на НВУ ще извърши боеви хватки с оръжие.

Денят на Независимостта на България - 22 септември, ще бъде маркиран тържествено в гарнизоните в цялата страна. В честванията във връзка 112-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще вземат участие представителни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част (НГЧ) и Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “.

Военнослужещите ще се включат в церемониите по издигане на националния байрак на Република България, благодарствените молебени и в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, починали по бойните полета за свободата и независимостта на нашата Родина в градовете Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Сандански, Враца, Сливен, София, Русе, Варна, Бургас и Костинброд и в селата Опицвет и Климент.

В София в празничния ден в 12.00 ч.  ще се извърши тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред президентството.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР