На 22 септември 2021 г. се навършват 100 години от

...
На 22 септември 2021 г. се навършват 100 години от
Коментари Харесай

Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

На 22 септември 2021 година се навършват 100 години от гибелта на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Националният книжовен музей и Народният спектакъл „ Иван Вазов” ще почетат своя патрон със специфична стратегия,, оповестяват от Министерството на културата.

Националният книжовен музей обичайно провежда поклонение в негова памет, което ще се организира на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на създателя, намиращ се в градинката зад църквата „ Св. София “. На панихидата ще участват представители на Националния книжовен музей, роднини на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната. Рецитал на Вазови стихотворения ще извърши артистът Георги Златарев.

По мотив 100-годишнината от гибелта на поета в къщата музей „ Иван Вазов " в София ще бъде подредена краткотрайна галерия с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, стратегия на погребението на поета, проведена от Министерството на националното просвещение, лист на Вазовите творби, сложени в гробницата при полагане на тленните му остатъци, фотографии, писма, рисунки и други

През целия ден на 22 септември в къщата музей „ Иван Вазов “ ще звучи непреходното Вазово слово, а входът за гости ще бъде свободен.

От Народен спектакъл „ Иван Вазов” посветиха цялата стратегия на тазгодишното издание на „ Театър пред театъра” на своя патрон. На 22 септември ще се състои връчването за повторно на учредената от Фондация „ Основа-та” към Народния спектакъл Награда за нравствен принос на името на Иван Вазов.

Ще бъде показан и фрагмент от премиерния театър на театъра – „ Народът на Вазов”, а също и концерт на симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист – Светлин Русев, цигулка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР