На 22 септември 1908 г. е обявена Независимостта на България

...
На 22 септември 1908 г. е обявена Независимостта на България
Коментари Харесай

Честваме 111 години независима България


На 22 септември 1908 година е оповестена Независимостта на България - страната отхвърля васалната взаимозависимост от Османската империя, наложена й от Берлинския контракт.

В църквата „ Св. Четиридесет мъченици " в Търново княз Фердинанд прочита Манифеста за българската самостоятелност, написан от Александър Малинов. Върху документа, с изключение на министър-предстедателят Малинов, подписите си поставят останалите 7 министри и несъмнено, княз Фердинанд, който този документ трансформира в цар Фердинанд.

По мотив празника тържества ще има в цялата страна. Център на честванията ще бъде Велико Търново. В крепостта " Царевец " от 10.30 часа е военният обред по издигане на националния байрак. През деня ще има празнично шествие, безвъзмездни туристически обиколки с беседи по знаковите места в старопрестолния град, свързани с оповестяването на независимостта, детски празници и фолклорни концерти. Участниците в 13-ия Международен фестивал на военните оркестри ще изнесат шоу театър. Ще бъде открит първият в страната електронен часовник, изработен от близо 9 хиляди стръка цветя.

Тържествената проверка-заря на площад " Цар Асен Първи " е от 19.30 часа. В 20.15 часа ще бъде показан Аудио-визуален театър " Царевград Търнов – тон и светлина ".

В столицата честването стартира в 11 ч. пред Паметника на Независимостта на площад " Княз
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР