На 22 септември 1908 г. България се появява на политическата

На 22 септември 1908 г. България се появява на политическата ...

Русенци честваха 111 години от независимостта на България.

На 22 септември 1908 г. България се появява на политическата карта на света като свободна и независима държава! Княз Фердинанд, васален монарх на Османската империя и управляващ Княжество България, прочита подписания от него и от правителството на Александър Малинов манифест за обявяване на независимостта в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старата ни столица Велико Търново.

Днес, в Русе се проведе тържествена церемония по полагане на венци и цветя в чест на 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.
На събитието присъстваха зам. областният управител на Област Русе Валентин Колев, зам.-кметът по Европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански, председателят на ОбС – Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, вицеконсулът на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук, народни представители, общински съветници, представители от различни институции, граждани и гости на града.

Церемонията се проведе пред Паметника на свободата, където беше строен почетен караул, благодарствен молебен в чест на Независимостта на България отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Тържествената музика изпълняваше Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Празнично слово произнесе областният управител на област Русе Галин Григоров. Водещ на събитието беше актьорът от драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков“. Граждани положиха цветя на паметника в края на церемонията.

Източник: actualno.com