На 22 септември 1908 г. България се появява на политическата

...
На 22 септември 1908 г. България се появява на политическата
Коментари Харесай

Русенци честваха 111 години от независимостта на България

На 22 септември 1908 година България се появява на политическата карта на света като свободна и самостоятелна страна! Княз Фердинанд, подвластен монарх на Османската империя и ръководещ Княжество България, прочита подписания от него и от държавното управление на Александър Малинов манифест за оповестяване на независимостта в църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ в остарялата ни столица Велико Търново.

Днес, в Русе се организира тържествена гала по полагане на венци и цветя в чест на 111-годишнината от оповестяването на Независимостта на България. Денят е разгласен за формален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година
На събитието участваха зам. регионалният шеф на Област Русе Валентин Колев, зам.-кметът по Европейско развиване в Община Русе доктор Страхил Карапчански, ръководителят на Общински съвет – Русе и ректор на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “ чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, вицеконсулът на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук, народни представители, общински съветници, представители от разнообразни институции, жители и посетители на града.

Церемонията се организира пред Паметника на свободата, където беше строен почетен часовой, признателен молебен в чест на Независимостта на България отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Тържествената музика изпълняваше Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Празнично слово произнесе регионалният шеф на област Русе Галин Григоров. Водещ на събитието беше артистът от трагичен спектакъл „ Сава Огнянов “ Венцислав Петков “. Граждани поставиха цветя на паметника в края на церемонията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР