На 22-ри септември преди 110 години в историческата ни столица

...
На 22-ри септември преди 110 години в историческата ни столица
Коментари Харесай

Проф. Андрей Пантев пред „Новини.бг.”: Независимостта е отговорност

На 22-ри септември преди 110 години в историческата ни столица Търново е оповестена Независимостта на България. Известният наш историк проф. Андрей Пантев разяснява тази бележита дата пред „ Новини.бг.”

Независимостта е не толкоз сантиментално събитие като да вземем за пример Априлското въстание, Освободителната война, Съединението, величествените подвизи на нашите герои по време на Балканските войни. Но на тази дата – 22 септември, ние дефинитивно махаме духовните фесове от главите си.

Най-сетне нашите мъченици, бунтари, революционери, книжовници извоюват почтено място на България в параленост с останалите европейски страни. До тази дата Портата, тоест Турция, одобряваше всички наши дейности, в това число с кого да сключим политически съюз, въпреки постоянно това е било напълно официално.

Друг е въпросът и той е неуместен, че в действителност до 22-ри септември 1908 година сме вземали повече мъдри и храбри решения и дейности, в сравнение с по-късно.

Но по този начин или другояче с този акт България към този момент стои „ заедно Петко с мъжете” – наедно с всички останали европейски страни. Идеята, на Балканските страни да се дава самостоятелност на час по лъжичка, е един от подлите замисли да се управляват тези страни.

Една по една те отхвърлят тази взаимозависимост, с цел да покажат, че най-накрая са част от европейското общество, семейство и държавна система.

1908 година към този момент можем да кажем, че България се изравнява изцяло по дипломатически статут и контакти с останалите европейски страни. Това ставабез принуждение, без да сме се били и да сме давали кръв, което е доста значимо.

В литературата ни, даже в европейската, няма романтика в отразяването на този акт, а той е финалният акомпанимент на нашите мъченичества – от Чипровското въстание през Априлското и впрочем, можем да кажем, че самото Съединение, което честваме до 1908 година, е официално - под егидата на султана.

Ето това е смисълът на независимостта. Не бива да се не помни, че зад този акт стоят хилядите щикове на нашата войска. Това го нямаше през Априлското въстание и Съединението. Цивилизовано е сбъднат един кротичък акт. В същото време зад тази декларация стоят една към този момент значима мощ - от учители, офицери, дипломати, политици и това към този момент ни прави равни на другите, а в някои връзки и малко повече от тях.

Независимостта е изискване, само че не е гаранция, че ще се вземат верни и мъдри решения. Повече или по-малко най-фаталните решения през последвалите войни 1913г. – 1915 година, сме ги вземали относително независимо. Но не е допустимо да се прави това, в случай че сме подвластни от другите и не сме независими. В това отношение можем да кажем, че България поема своята отговорност като независима страна. Друг е въпросът с какво се разплаща това по-късно.

Ние обаче към този момент сме подготвени да плащаме за всичките си решения – мъдри, храбри, неразумни, незаконни... Затова този ден би трябвало да се помни – България е равна на другите.

Да вземаш независими решения, е част от нашето достолепие. Дори, когато те не са мъдри, въпреки всичко е по-добре да вземаме не мъдри решения сами, в сравнение с да следваме останалите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР