На 22-ри септември 1908-ма в старата столица Велико Търново княз

...
На 22-ри септември 1908-ма в старата столица Велико Търново княз
Коментари Харесай

​Отбелязваме 109 години от обявяването на България за независима държава

На 22-ри септември 1908-ма в остарялата столица Велико Търново княз Фердинанд прочита за пръв път манифеста, с който афишира Независимо царство България и по този начин отхвърля изцяло васалитета към Османската империя. Официални церемонии за Деня на независимостта ще се проведат в цялата страна с полагане на венци, издигане на националния байрак, молебени за самостоятелна България и разнородни празнични стратегии. В София тържествата стартират в 11 на площад „ Княз Александър I ".

Велико Търново

В нощта на 21 септември 1908 година царският трен потегля от Русе към Велико Търново. В него пътували княз Фердинанд и цялото българско държавно управление. На гара Две могили влакът стопира, а министър – ръководителя Александър Малинов написа на коляно най-важния държавен документ – манифеста, с който часове по-късно България ще бъде оповестена за самостоятелна страна.
Тодорка Недева – РИМ Велико Търново: " Той прочита текста на кабинета и на княза не се вършат съвсем никакви корекции и влакът продължава към велико търново! "
Всички чакали Княза на гара Търново, ненадейно обаче царският трен стопира на дребната гара Трапезица.
Тодорка Недева – РИМ Велико Търново: „ Наближавайки гара Трапезица, влакът забавя своя ход, Фердинанд, който е облечен в цялостна парадна униформа, украсен с всичките си оценки, прибира манифеста от Александър Малинов слиза и пожелава самичък да се придвижи от църквата свети 40 мъченици "
В църквата „ Свети четирсет мъченици " ненадейно за всички Князът прочита за пръв път манифеста. България към този момент е самостоятелна.
Тодорка Недева – РИМ Велико Търново: „ След като всички осъзнават на какъв значим миг участват, ръководителят на националното заседание Христо Славейков, а по-късно и министър ръководителят Александър Малинов, молят княза да одобри купата „ цар ", защото към този момент статута на владетеля не отговоря на страната. "
Преписи на манифеста са разпратени по всички краища на страната, а България се трансформира в равноправна на страна пред света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР