На 22-ри ноември, от 18:00 часа в Художествена галерия Владимир

...
На 22-ри ноември, от 18:00 часа в Художествена галерия Владимир
Коментари Харесай

Юбилейна изложба на Мария и Асен Евтимови в Кюстендил

На 22-ри ноември, от 18:00 часа в Художествена изложба " Владимир Димитров - Майстора " ще бъде открита юбилейна галерия на артистичното семейство Мария и Асен Евтимови. Мария Тупарова-Евтимова ще се показа с живопис, а Асен Евтимов – с концептуално изкуство.
Мария Тупалова-Евтимова е родена през 1952 година в София. Учи в СПТУ по художествени занаяти в град Котел с подготовка експерт по консервация на паметниците на културата и работи 5 години в НИПК като реставратор. Завършва Великотърновски университет " Св. св. Кирил и Методий ", компетентност " Живопис ", след което работи като учител в Дупница, ЮЗУ Благоевград, ТУ София и ЛТУ София. От 2007 година е доцент по живопис, от 2014 година е лекар по ергономия и дизайн, а от 2016 година и професор.
Мария Евтимова работи в региона на живописта. Има независими изложения в София, Кюстендил, Благоевград и Дупница. Участник е в 15 национални и интернационалните пленери. Учредител и член на представителството на Съюза на българските художници – Кюстендил. Член на " Група Цвят – България ". Носител е на голям брой награди, измежду които – за живопис от Зонална галерия " Струма " през 2004 година. Нейни произведения са владеене на държавни галерии в България и частни сбирки в Англия, България, Германия, Македония, Русия, Съединени американски щати, Словения, Турция, Черна гора, Украйна, Швейцария.
Асен Евтимов е роден през 1952 година в село Раково, Кюстендилско. Ученик е на кюстендилския художник Венко Петров в интервала 1965 – 1967 година, след което учи в Художествена гимназия – София. През 1979 година приключва Великотърновски университет " Св. св. Кирил и Методий ", компетентност " Стенопис ". Работи в региона на непокътнатия знак и концептуалното изкуство. Участва в национални, районни и общи изложения, в пленери, симпозиуми и други креативен изяви. Дългогодишен учител е в Педагогически лицей – Дупница, а от 1994 до 2000 година е заместник-директор на колежа. От 2001 година работи като старши специалист по изкуства в РУО – Кюстендил.
Асен Евтимов е притежател е на Награда за статуя " Струма " за 1997 година. Член на Съюза на българските художници. Председател е на представителството на СБХ – Кюстендил в интервала от 2002 до 2016 година. Член е и на „ Група Цвят – България “, съобщи сътрудник от града, за Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР