На 22 октомври в Специализирания наказателен съд ще се проведе

На 22 октомври в Специализирания наказателен съд ще се проведе ...

Съдът пак опитва да реши Царските конюшни.

На 22 октомври в Специализирания наказателен съд ще се проведе заседание по делото за „Царските конюшни” - идеята е да има разпит на свидетели, предаде БГНЕС.
Процесът е срещу областния управител на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова. Веселин Пенев отговаря за две престъпления. Първото е за умишлена безстопанственост – за това, че като длъжностно лице, в условията на продължавано престъпления (с две деяния) не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество (престъпление по чл. 219, ал. 3 от НК). А именно, за бюджетни средства на Софийска област и на Българската държава в размер на общо 118 439,20 лева, както и за държавен имот, в резултат на което са настъпили значителни вреди.
Второто обвинение на Пенев е за това, че като длъжностно лице съзнателно сключил три неизгодни сделки от името и за сметка на Българската държава. Чрез транслация на притежаваната от държавата част от собствеността на Царските конюшни в полза на „Евротрансбилд“ ЕООД, а не чрез обособяване на реален дял със статут на частна държавна собственост, продал държавната част от недвижимите имоти по занижени цени – за сумата от общо 658 870 лв. без ДДС, при обща пазарна стойност към същата дата в размер на 10 989 000. От действията му са произлезли вреди за Българската държава в размер на 10 330 130 лв.
Юлия Цекова е обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител, дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота в центъра на София – частна държавна собственост, възложени и от областния управител на област София. От това произтекла щета за Българската държава в размер на 10 330 130 лв.
Цекова е майка на кмета на Божурище Георги Димов, който също се сблъска с правосъдието и също заради имотна сага, с общинска земя!

Източник: actualno.com