На 22 октомври т.г. се навършват 120 години от рождението

...
На 22 октомври т.г. се навършват 120 години от рождението
Коментари Харесай

Пловдив чества 120 г. на Златю Бояджиев


На 22 октомври т. година се навършват 120 години от рождението на огромния български художник Златю Бояджиев. По този мотив тъкмо в деня на рождението му, Община Пловдив, Общински институт „ Старинен Пловдив “ и Фондация „ Златю Бояджиев “ провеждат честване в къща -музей „ Златю Бояджиев “ в Стария град (къщата на доктор Стоян Чомаков, ул. „ Съборна “ № 18), където се намира непрекъснатата експозиция на художника. Началото е в 11.00 часа .

Програмата включва две събития . Официално разкриване на галерия, отдадена на 120 години от рождението на Златю Бояджиев и показване на първокласен албум със заглавие: „ Димитър Пампулов показва: Портрети от Златю Бояджиев “.

На честването в емблематичната къща ще участват Кметът Здравко Димитров, Министърът на културата Кръстю Кръстев и Петър Стоянов – Президент на България (22 януари 1997 – 22 януари 2002), който е и почетен ръководител на Фондация „ Златю Бояджиев “.

Музикален хазаин на събитието ще бъдат надарените ученици на НУМТИ „ Добрин Петков “- Пловдив, които ще се погрижат за музикалния декор.

Изложбата, която ще бъде открита включва произведения от фонда на Градска художествена изложба – Пловдив и ОИ „ Старинен Пловдив “ , както и непоказвани произведения на Златю Бояджиев, част от сбирката на КЦМ АД , особено експонирани във връзка годишнината. Ще бъде показана и документална галерия за живота и творчеството на художника и персонални движимости, предоставени от наследника Златин Бояджиев. Изложбите са готови от екип: Валя Ангелова – организатор на къща-музей „ Златю Бояджиев “- ОИ „ Старинен Пловдив “ и Теодор Караколев от Фондация „ Български архитектурен модернизъм “ със съдействието на Златин Бояджиев.

Албумът с портрети от Златю Бояджиев , формиран от Димитър Пампулов ще бъде показан от издателя арх. Стефан Добрев . Луксозното двуезично издание на български и британски език съдържа голям брой портрети, събрани в 260 страници. Сред тях са портрети на родители, родственици, велики българи, художници, актьори, писатели, портрети от Париж, персони от близо и надалеч, както и портрети от пет частни сбирки – на фамилия Бояджиеви, на Боян Радев, на Димитър Инджов, Димитър Георгиев и на Красимир Дачев. В третата част на албума са включени автопортрети на Златю Бояджиев и биография. Цената на албума е 40 лв., той е разполагаем в къщата и сега, ще бъде разполагаем за продажба и в деня на честването.

„ Представените в този неповторим художествени албум към двеста първокласни портрета от Златю Бояджиев, рисувани първо с дясната ръка (до 1951 г.) и по-късно с лявата, надалеч не обгръща голямото портретно творчество на художника, изключително основаното през втория му интервал. Това е среща с един удивителен международен феномен в изкуството, скъпа част от българското картинно наследство„, акцентира съставителят на книгата Димитър Пампулов. Албумът е публикуван с финансовата поддръжка на НФ „ Култура “ и Община Пловдив по Компонент 4 „ Произведения на пловдивски писатели и значими за града издания “, както и с поддръжката на „ Розаимпекс “ ООД и „ КЦМ 2000 Груп “.

В същия ден – 22 октомври, за туристи и гости в къща-музей „ Златю Бояджиев “ в следобедните часове е планувана презентация „ Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев “. Тя е на уредника на къщата Валя Ангелова и придвижва публиката във времето и пространството на платната на Златю Бояджиев.

В 16:00 ч. ще има прожекция на документалния късометражен филм „ Художникът Златю Бояджиев “, основан през 1961 година Сценарият е на Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а оператор е Барух Лазаров. Филмът печели втора премия за документален филм на първия Фестивал на българския филм „ Златна роза “ във Варна през 1961 година и същата година е номиниран за златна палма на фестивала в Кан.

Прожекцията и презентацията бяха част от програмата на тазгодишните „ Празници на Стария град “, в чиито център с изключение на популяризирането на движимото и недвижимо историческо завещание на Старинен Пловдив, беше и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

Входът за събитията е свободен!

 

За къща – музей „ Златю Бояджиев “:

 

Собственик на къщата в сърцето на Стария град е бил доктор Стоян Чомаков (1817-1893), изтъкнат възрожденски деятел, един от най-изявените борци за църковна самостоятелност. Той и измежду първите дипломирани лекари в Пловдив. Учил медицина в Италия и е специализирал хирургия в Париж. Управител е на първата българска болница, учредена в Пловдив след Освобождението. Сградата е издигната към 1858-1860 година и е характерен пример на късните симетрични възрожденски къщи, с представителна външна и вътрешна архитектура. Любопитен факт е, че в края на XIX и началото на XX век къщата е била лятна резиденция на княз Фердинанд. От 1984 година къщата става непрекъсната експозиция на най-голямата сбирка от картини на бележития български художник Златю Бояджиев (1903-1976), считан за един от най-самобитните български художници на XX век. Творчеството на художника сплотява няколко цикъла в експозицията: „ Брезовски цикъл “, който остава съществена тематика през цялото му творчество; „ Миньорски цикъл “ с многофигурни композиции на фона промишлен пейзаж и „ Румънски цикъл “, присъщ с експресивната техника. Понастоящем къщата е под ръководство на Общински институт „ Старинен Пловдив “

Накратко за Златю Бояджиев:

 

Златю Бояджиев е роден на 22.10.1903 година в Брезово, Пловдивско. През 1932 година приключва живопис в Художествената академия, София, при проф. Цено Тодоров. Работи в региона на фигуралната комбинация, портрета и пейзажа. Творчеството му се разделя на два съществени интервала. Първият продължава до 1951 година, когато художникът получава инсулт, в резултат на който е парализирана дясната половина на тялото му. Няколко години по-късно, Бояджиев още веднъж се връща към живописта, рисувайки със своята лява ръка. През първия интервал в творбите му се преплитат разнообразни стилови и художествени похвати. В едни платна той построява формата компактно и систематизирано, с неокласически фасон, а в други употребява някои импресионистични техники. В битовите картини от 40-те години формите са синтезирани, вниманието е ориентирано към обособения подробност, с цел да се разкрие по-пълно идейния план на творбата. Портретите на Бояджиев от този интервал се отличават със стегнат и прецизен рисунък, плътна моделировка на формите и надълбоко прозрение в характера на портретувания.

През втория интервал, без да губи идейна връзка с предходното си творчество, Бояджиев изявява други страни на своята сензитивност и търси нови пластични решения. Интересът му към селския обичай се резервира. В картините му обаче навлиза една първична романтика, при която действителното се преплита с чудноватото и приказното. Бояджиев основава стотици композиции, портрети и пейзажи, отличаващи се с подчертана експресия и драматизъм. Портретите от втория интервал са още по-охарактеризирани, от време на време и посредством средствата на гротеската. Творби на Златю Бояджиев са владеене на НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и на частни колекционери у нас и в чужбина. Носител е на редица оценки и награди, измежду които: Кирил и Методий – I степен, Лауреат на Димитровска премия, премия за живопис Владимир Димитров – Майстора от СБХ и други Художникът умира на 02.02.1976 година в Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР