На 22 ноември в зала България“ финландският диригент Йорма Панула

...
На 22 ноември в зала България“ финландският диригент Йорма Панула
Коментари Харесай

Един от най-влиятелните диригенти в света Йорма Панула ще дирижира Софийската филхармония на 22 ноември

На 22 ноември в зала „ България “ финландският диригент Йорма Панула ще се включи в звездния 90-и сезон на Софийската филхармония. В програмата ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Сергей Прокофиев и Симфония № 4 от Густав Малер.

Солисти са цигуларката Лия Петрова и сопраното Мария Радоева.

Финландският диригент Йорма Панула е измежду най-почитаните диригенти в света и един от " 60-те най – авторитетни персони в музиката ", включени в изданието на BBC Music Magazine от ноември 2000. Възпитаник на академията " Сибелиус ", Йорма Панула е възпитаник на Лео Фунтек и Франко Ферара.

Творческият му път го е срещал с най-хубавите оркестри и най-хубавите музиканти. Той е дълготраен учител в Кралската датска музикална академия в Копенхаген и в Кралския лицей по музика в Стокхолм. Сред неговите възпитаници са световноизвестни имена като Есса-Пека Салонен, Юка-Пека Сарасте, Мико Франк, Саша Мякиля, Адриан Прабава и Осмо Вянскя.

Солист в Концерта за цигулка и оркестър № 1 на Прокофиев ще е една от най-обичаните млади български цигуларки Лия Петрова. Нейните тълкования се посрещат постоянно с голям аплауз от родната аудитория. Лия Петрова споделя, че обича доста това произведение, считано за един от най-романтичните шедьоври на съветската музика.

Във втората част на концерта филхармониците ще показват Четвъртата симфония на Малер – спечелила си самопризнание за най-загадъчното произведение на австрийския талант. Солист ще бъде сопраното Мария Радоева. Ученичката на Райна Кабаиванска печели италианската аудитория със своя характер, прелестен тембър. Младата певица най-вече на европейските оперни подиуми и макар че няма доста изяви в родината си, споделя, че постоянно на драго сърце пее пред българската аудитория.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР