На 22 ноември 1916 г. се самоубива великият американски писател

...
На 22 ноември 1916 г. се самоубива великият американски писател
Коментари Харесай

Днес се навършват 101 години от смъртта на великия Джек Лондон

На 22 ноември 1916 година се самоубива великият американски публицист Джек Лондон, за 18 година написал 50 книги и към двеста описа, в които увлекателно се разказва силата на природата и битката за оцеляване в сложни условия. Сред най-известните му романи са “Морският вълк”, “Белия зъб”, “Дивото зове”, “Мартин Идън”, “Лунната долина”, „ Белю Пушилката “ и други

Джек Лондон е роден на 12 януари 1876 година в Сан Фрасиско с рождено име Джон Грифит Чейни. Той е осиновен, а за негов биологичен татко е считан е известният на времето “професор” астролог Уилям Чейни , само че писателят носи фамилното име на осиновителя си.

Детството на Джек минава в беднотия. След довеждане докрай на главно обучение през 1889 година, той стартира работа в консервна фабрика на 12-часов работен ден, като работното време постоянно е удължавано и до 16 часа.

По-късно стартира да работи незаконно като риболовец, а по-късно попада в пандиза за месец, защото се трансформира в друмник.

През 1897 година Лондон отпътува по време на „ златната треска” за Клондайк и става златотърсач, като се снабдява с материал за първите си сполучливи разкази.

Джек Лондон стига до заключението, че единствената му вяра е да получи обучение и да „ продава мозъка си “. През целия си живот гледа на писането като на работа, то е неговият билет за изплъзване от бедността, средство да победи богатите, играейки по техните правила.

През 1901 година социалистическата партия издига кандидатурата на Джек Лондон за кмет на Оуклънд, само че изборите печели различен претендент. Тогава Лондон се отдава на упорита писателска активност, която му донася необятна известност още приживе. Пише както художествени, по този начин и публицистични творби.

Първият му разказ “Синът на вълка” е оповестен през 1900 година В “Дивото зове” (1903) голямото домашно куче Бък открива, че инстинктът му непреодолимо го влече към дивия живот и става лидер на вълча глутница. “Белият зъб” (1906) и “Сияйна зора” (Burning Daylight) (1910) са посрещнати с жив интерес от необятната читателска аудитория.
 природа unsplash.com
Междувременно той се дами два пъти и има две дъщери от първия си брак. Купува си и голямо ранчо, в което прекарва живота си в писане.

Смъртта на Джек Лондон е противоречива . В смъртния му акт е записано, че е умрял на 22 ноември 1916 година от уремия (обща интоксикация при остра бъбречна недостатъчност). Според клюки обаче измежду негови съвременници, той се е самоубил. Според една от версиите е умрял от свръхдоза морфин, който през последните си години е взимал против мощни болки.

В галерията ни ще откриете някои от най-паметните цитати на този популярен създател.

Към галерията >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР