На 22 май почитаме паметта на един непознат, но интересен

...
На 22 май почитаме паметта на един непознат, но интересен
Коментари Харесай

Мъже с горди имена черпят днес заради светец, зет на прочут български цар

На 22 май почитаме паметта на един чужд, само че забавен светец, чиито мощи са съхранени и са чудотворни. Неговото име е Свети княз Йоан – Владимир. В Албания го назовават Йован – Владимир.
Светият княз Йоан – Владимир живял по времето на българския държател Самуил и бил шеф на двете области Далмация и Зета. В старите исторически извори е записано, че князът бил благодетелен и благоверен. Не обичал войните, по тази причина влизайки в борба с цар Самуил, неговата армия била разрушена, а Свети княз Йоан – Владимир покорен. Цар Самуил не желал да го убива и го оженил за щерка си Теодора – Косара и го върнал на неговия трон.
След трагичната гибел на цар Самуил, който починал на 6 октомври 1014 година от сърдечен удар, когато видял пленените и ослепени български бойци, възцарил се наследник му Гавриил-Радомир, само че византийското лукавство подстрекало братовчеда му Иван-Владислав, който го умъртвил и заел престола. Боейки се от възмездие или от законните права на Йоан-Владимир, Иван Владислав го поканил при себе си посредством посредството на Охридския архиепископ Давид сякаш за мирни диалози. Кроткият и чистосърдечен Йоан-Владимир повярвал на църковното пратеничество и приел поканата, само че Иван-Владислав още при самото идване в столицата изпратил убийци да му отсекат главата. И тъй като мечът заради някаква причина не могъл да уязви Йоан-Владимир, той добродушно подал на килъра своя меч с думите: "Искаш да ме убиеш, брате, само че не можеш. Ето моят меч! Готов съм да бъда погубен, както Исак и Авел! " Злодеят го посякъл.
Тогава станало знамение. Светият страдалец се втурнал с посечената си глава в ръце и влезнал в близката черква, в която към този момент паднал и предал на Господа светата си душа на 22 май 1016 година Жена му отнесла тялото му в неговите владения и тържествено го погребала в църквата, при която сама приключила живота си в пост и молитва. След две години килърът Иван-Владислав починал от неочаквана страшна гибел посредством невидима ръка и България паднала под византийско иго за 168 години. Нетленните мощи на св. Княз Йоан-Владимир са прославени с приключване на целебно миро и с осъществяване на чудеса. Те се намират в град Елбасан (Албания).
Днес имен ден честват мъжете, които носят гордите имена Йоан и Владимир.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР