На 22 май 2023 г. в най-новата от двете зали

...
На 22 май 2023 г. в най-новата от двете зали
Коментари Харесай

Дискусията за навлизането на изкуствения диалект бе пренесена и на силистренска територия

На 22 май 2023 година в най-новата от двете зали с интерактивна техника на Филиал Силистра на Русенски университет „ Ангел Кънчев “ бе извършена първа в крайдунавския град, само че пета по рода си в страната полемика по отношение на опциите, предлагани от така наречен изкуствен интелект особено в просветителната и в научноизследователската активност. Старт на полемиката, в която участваха преподаватели и студенти от филиала, учители от базови учебни заведения в Силистра, по този начин също възпитаници от локални професионални и общообразователни гимназии, даде лекцията на проф. доктор Ангел Смрикаров. Той е началник на Център по новаторски просветителни технологии към Университета в най-големия български дунавски град и от предходната година насам към този момент и „ Доктор хонорис идея “.

Споделената от негова страна информация във формат „ среща с хора, отворени за новото “ е на основата на опита и приноса му в новия „ инструмент “, резултат от „ развиването на иновационните и просветителните технологии в народен и международен аспект “. ИТ е в обучителни стратегии от преди 60 година в Съединени американски щати, от 40 години в Европа и от 20 години в България. За наслада на участниците в проявата всеки от присъстващите получи безценен подарък: „ Наръчник по новаторски просветителни технологии “. Материалът в него, който е под общата редакция на проф. Смрикаров и учен Христо Белоев, е основан в осъществяване на Национална стратегия „ Повишаване на компетентностите на преподавателите от държавните висши учебни заведения, подготвящи бъдещи учители “.

В полемиката бе прегледана алтернативата „ ЗА и ПРОТИВ “ навлизането на изкуствения разсъдък във вътрешността в човешките каузи, т.е. във взаимоотношението му с естествения разсъдък. Според гост-лектора тематиката за изкуствения разсъдък е значима и настояща за момента на фона на ускореното развиване на технологиите по света, които провокират будната съвест на човечеството от актуалната цивилизация, отварят очите на хората и способстват за повече познание. С ангажимента „ да не станем домашни любимци на изкуствения разсъдък “. Направено бе и съпоставяне, че в днешно време самолетът може да бъде ръководен от автопилот, само че въпреки всичко до него би трябвало да стои и човек експерт, т.е. натурален разсъдък, с цел да се намесва с реакция съответно при известни непредвидени условия.

Споделено бе визията, че изкуственият разсъдък най-вероятно ще бъде в изключителна изгода на първо място в областта на опазването на здравето и в образованието, само че както се обрисува от ден на ден – даже в зоната на другите типове изкуства, в това число изобразителното и музиката. Според статистиката, в днешно време софтуерното приложение ChatGPT има най-малко 100 млн. консуматори, които употребяват гратис или в платена версия опциите на компютърна стратегия за осъществяване на диалог посредством текст или текст към диалект, вместо обезпечаване на пряк контакт с човек (на процедура към този момент роботът може да бъде и аватар). Терминът ChatterBot в началото е фиктивен от Майкъл Молдин (създател на първия Verbot) през 1994 година, с цел да опише тези разговорни стратегии.

Според дадените образци, посредством изкуствен интелект към този момент се показват, да вземем за пример, новините по малките екрани в Гърция, само че в това време в страната на самураите – Япония, без значение че е измежду софтуерните върхове по света, не изпадат в извънредно вдъхновение във връзка с приложението на изкуствения разсъдък. Защото са осъзнали, че остава значимо индивидът да има независимо (критическо) мислене и то да остане и отсега нататък в основата на просветителните процеси.

Направени бяха и няколко изводи: ИТ може да бъде наставник, само че не и теоретичен началник. Той дава бърза и подробна информация, само че не може да я проучва и не е зависим на…емоция. Поставена бе и тематиката за морала – оня ровък бряг, с който би трябвало да се съобразяваме, както ни дават чувството по въпроса японците – хората на достойнството измежду тях, споделящи своите терзания за ИТ. Още повече, че в развиването на ИТ не е очакван честен кодекс, а животът ни в името на оцеляването се нуждае от равновесие и приемливост. Следователно, щом изкуственият разсъдък е основан от естествения, би трябвало да има разговор и естетика сред тях.

Стана дума и за най-красивото предизвикателство на този стадий от човешкото развиване, а точно общуването сред хората. С още една спогодба: ИТ има своите преимущества и е неоспорим мотиватор. Актуален е изводът, че в сегашния консумативен свят използването на ИТ е преимущество и предизвикателство, само че и тестване за индивида в края на четвъртата и при започване на петата софтуерна гражданска война.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР