На 22 март целият свят празнува Световния ден на водата.

...
На 22 март целият свят празнува Световния ден на водата.
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на водата

На 22 март целият свят чества Световния ден на водата. Това е самодейност, която има за цел да се притегли публичното внимание към смисъла на този запас и проблемите с опазването му.
 22 март - Световен ден на водата
Като интернационален празник е препоръчана през 1992 година по време на Конференцията за околната среда и развиването (UNCED), извършена в Рио де Жанейро. Общото заседание на Обединените народи дефинира 22-ри март, 1993 като първия Световен ден на водата.

Всяка година Световния ден на водата акцентира характерен аспект от проблемите на водата. През 2018 година тематиката на акцията бе „ Природата за водата “, която насочва внимание към това по какъв начин можем да използваме природата, с цел да се оправим с проблемите на водата в 21-ви век.
Темата през 2019 година е " Вода за всички! Всеки е значим! ".
Водата е значителен детайл от живота. Повече от нужна е - тя утолява жаждата и пази здравето ни.

Цел 6 на програмата на Организация на обединените нации за стабилно развиване (SDG 6) е да се обезпечи досегаемост и стабилно ръководство на водите за всички до 2030 г. 

 „ Безопасно ръководство на питейната вода “ означава вода, която е налична в домовете, налична при нужда и свободна от замърсяване. Днес милиарди хора към момента живеят без безвредна вода.

Този Световен ден на водата, 22 март 2019, е за справяне с водната рецесия, като се обърне внимание на аргументите, заради които толкоз доста хора са лишени от достъп до чиста вода.



През 2010 година Организация на обединените нации призна " правото на безвредна и чиста питейна вода и канализация като човешко право, което е от значително значение за  всички човешки права ".

Правото на индивида на вода дава право на всички, без дискриминация, на задоволителна, безвредна и налична вода за персонална и домашна употреба; което включва вода за пиянство, пране, подготвяне на храна, персонална и домашна хигиена.

Регулаторните и правните рамки би трябвало да признават правото на вода за всички хора и финансирането би трябвало да бъде заслужено и дейно ориентирано към тези, които имат най-голяма потребност от него.

Световният ден на водата се координира от UN-Water - междуведомствен механизъм на Организация на обединените нации за съдействие по всички въпроси, свързани с питейната води - в съдействие с държавните управления и сътрудниците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР