На 22 март се отбелязва Световният ден на водата. Тази

...
На 22 март се отбелязва Световният ден на водата. Тази
Коментари Харесай

22 март: Отбелязваме Световния ден на водата

На 22 март се отбелязва Световният ден на водата. Тази година апелът е: " Бъдете смяната, която желаете да видите в света ", оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Световният ден на водата е самодейност, която цели да притегли публичното внимание към смисъла на този запас и проблемите с опазването му. Като интернационален празник е препоръчана през 1992 година по време на Конференцията за околната среда и развиването (UNCED), извършена в Рио де Жанейро. Общото заседание на Обединените народи дефинира 22 март, 1993 година, като първия Световен ден на водата.

Всяка година Световният ден на водата акцентира характерен аспект от проблемите на водата. През 2015 година светът се ангажира да реализира цел 6 за стабилно развиване - обещанието до 2030 година всеки да разполага с безвредна вода и канализация. Тазгодишният Световен ден на водата припомня на всички да подхващат дейности за обезпечаване на прогрес в региона на водоснабдяването и канализацията. Тазгодишната тематика " Ускоряване на смяната " акцентира нуждата от ускорение на напъните за реализиране на устойчиви практики за ръководство на водите. През 2023 година тематиката е " Ускоряване на смяната, с цел да се обезпечи прогрес във връзка с водата и канализацията ".

Водата е жизненоважен запас за живота на Земята и нейното значение не може да се подценява. Въпреки решаващата си роля за поддържане на живота обаче достъпът до безвредна и чиста вода остава съществено предизвикателство за доста общности по света, като всеки четвърти човек - 2,2 милиарда души - нямат достъп до безвредна питейна вода, 4,2 милиарда нямат безвредни санитарни услуги, а 3 милиарда нямат съществени уреди за миене на ръцете. Бързата урбанизация, изменението на климата и неустойчивите практики за ръководство на водите са съдействали за световната рецесия в региона на водоснабдяването и канализацията, означават от Национален институт по метеорология и хидрология.

И акцентират, че с цел да се форсира смяната и да се обезпечи прогрес в региона на водоснабдяването и канализацията, държавните управления, организациите и обособените хора би трябвало да работят дружно за поощряване на устойчиви практики за ръководство на водите. Това включва вложение в инфраструктура и технологии, които усъвършенстват достъпа до чиста вода, понижаване на загубите и замърсяването на водата, стимулиране на опазването и успеваемостта на водата. За да се реализира това, би трябвало да се вземат поради потребностите на дамите и девойките, на уязвимите, маргинализираните и селските общности, с цел да се обезпечи достъп до чиста вода и безвредни санитарни условия. Това може да бъде реализирано посредством новаторски решения, като да вземем за пример планове в региона на водите и вложения в устойчиви технологии в тях.

Друга значима област, която изисква внимание, е нуждата от понижаване на отпадъците и замърсяването на водата. Селското стопанство, индустрията и семействата имат главен принос за замърсяването и разхищението на вода. Усилията за понижаване на отпадъците и замърсяването могат да бъдат реализирани посредством по-добри практики за ръководство на водите, в това число филтриране на отпадъчните води, устойчиви аграрни практики и потребление на технологии за дейно потребление на водата.

Изменението на климата също е доста предизвикателство, което визира водните запаси. Екстремните метеорологични феномени, като наводнения, суши и урагани, стават все по-чести и интензивни, което води до дефицит на вода и влошено качество на водата. За да ускорят смяната и да се оправят с последствията от изменението на климата, държавните управления и организациите би трябвало да влагат в устойчива на климатичните промени водна инфраструктура и да предизвикват потреблението на възобновима сила за понижаване на излъчванията на парникови газове.

Можем да действаме и да променим обстановката с водите самостоятелно, осведомят от Национален институт по метеорология и хидрология и разясняват, че може да се понижи потреблението на вода, като се отстраняват течове и се употребяват устойчиви на суша растения в градините. Може да се поддържат и начинания за икономисване на вода и се популяризира информация за смисъла на водата и за рецесията с нея, като се осведомят фамилиите, приятелите и общността за този проблем. Необходима е и смяна на локално, национално и интернационално равнище, като се поддържат политики и начинания, които предизвикват устойчиви практики за ръководство на водите.

Източник: Димитрина Ветова/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР