На 22 март Гьоте-институт България ще бъде домакин на пресконференцията

...
На 22 март Гьоте-институт България ще бъде домакин на пресконференцията
Коментари Харесай

Последният залез – „потапящ“ танцово – театрален спектакъл

На 22 март Гьоте-институт България ще бъде хазаин на конференцията във връзка идния танцово-театрален имърсив (immersive – потапящ) театър “Последният залез ”.

Премиерата му ще бъде през май в границите на формалната стратегия на 25-тото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата с тематика “Икономия на средствата ”, в партньорство с Музей “Дом на хумора и сатирата ”, „ Грийнпийс “ – България, Екологично съдружие “За Земята ”, Регионалното хранилище за неопасни боклуци в Габрово, Гьоте-институт и Регионален център за модерни изкуства “Топлоцентрала ”.

Идеята, сплотяваща екологията и танца, произлиза от работата на Коста Каракашян (, България) и Ангел Бондов („ Грийнпийс “ – България) по време на уъркшоп за актьори и еколози в Габрово и към режисьорския екип се включват Антония Георгиева и Диего де ла Роса (, Германия), като тримата се концентрират върху основаване на публичност за вредата от горенето на въглищата и други изкопаеми горива върху човешкото здраве и природата посредством изкуство.

По време на събитието в София, креативният екип ще опише за взаимната работа с “Грийнпийс ” – България и за първи път ще прожектира филмовия откъс на плана, сниман наоколо до град Гълъбово, чийто поданици са изложени на редовно замърсяване със серен диоксид наоколо до Топлоелектрическа централа „ Брикел “, една от най-старите и най-замърсяващите централи в страната. Творческият екип обезпокоително споделя, че България е единствената страна в Европейския съюз, против която тече наказателна процедура за нарушение на нормите по този индикатор. Темата за негативното въздействие на изкопаемите горива и употребата им ще бъде показана посредством дистопичен портрет на бъдеще без устойчива сила, само че с всичките отрицателни резултати върху въздуха, водата и човешкото здраве, които към този момент са действителност в България.

Представлението през май ще се организира на Регионалното хранилище за неопасни боклуци в град Габрово и в него ще вземат участие девет професионални танцови актьори от България и Германия, които към този момент направиха първите подготовки на терен. Те ще преведат публиката през другите пространства на Депото по залез слънце, като с изключение на образното, сетивното прекарване ще бъде водещо, потапяйки всички в едно дистопично бъдеще, в което не сме се обърнали към устойчиви източници на сила в точния момент.

“Последният залез ” е ко-продукция с Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд и се осъществя с поддръжката на Национален фонд “Култура ” по стратегия “Социално ангажирани изкуства ” и Регионален център за модерни изкуства “Топлоцентрала ”.

За екипа:

е режисьор, хореограф, танцов актьор и публицист. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни посредством танц, кино и обучение. Коста основава произведения за малкия екран, киното и цифровото пространство. Документалният му танцов филм WAITING FOR COLOR за насилието над ЛГБТИ+ хората в Чечения е отличен с премията Prix Lumière на фестивала Cinédanse в Отава през 2019 година WAITING FOR COLOR е в формалната селекция на над 20 фестивала по света и е отразяван от The Guardian, списание Elle, Bloomberg, them, GLAAD и Radio Free Europe. The Guardian написа за кино лентата: „Каракашян се движи със мощни тласъци и бърза лекост, тяло с експресия, умения и сила; тяло, което стои на мястото си и не счита да се съобщи.“

е мултидисциплинарна продуцентска компания, профилирана в региона на танца, киното и развиването на актьори, която цели да остави отпечатък върху културата ни посредством силата на придвижването. Основано през 2018 година, студиото сплотява режисьора и хореограф Коста Каракашян и продуцента Тодор Бърганов, които целят да приложат интернационалния си креативен опит на българската сцена. Творческият колектив включва режисьори, продуценти, хореографи, композитори, образни актьори, фотографи и други актьори, които комбинират дисциплини и работят дружно, с цел да вдъхновят, да провокират статуквото и да основат едно по-добро бъдеще.

е режисьор, драматург и продуцент с креативен опит във Англия, Съединени американски щати и Европа. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк с двойна компетентност по Театър и Творческо писане през 2018 година, след което специализира с магистратура по театрална постановка в лондонската консерватория Royal Central School of Speech and Drama. През последните няколко години основава редица театрални и кино планове, които слагат основата интердисциплинарния й метод, еклектичен жанр и интерес към акомодации. Проектите й са подкрепяни от организации като Jerwood Arts, Soho Theatre, Европейската комисия и Национален фонд “Култура ”. Като драматург работи с някой от най-популярните начинания за изгряващи сценаристи с поддръжката на Netflix, Papatango Playwriting Award и Sky Studios.

открива B-boying-a през 2004 година и през 2013 година основава танцова компания Frantics Dance Company дружно с другите сегашни членове. В рамките на компанията той способства като танцьор, хореограф и артистичен шеф. През 2014 година, приключва и учебно заведение за модерно изкуство в Берлин. От 2014 година насам работи с Theater Strahl в Берлин; австрийската компания Hungry Sharks; Theater Bonn; Theater Bremen и Theater Kassel. Работил е с хореографи като Самир Акика (FR/DE), Хелдер Сибра (PL), Адриен Ходуркс (HU), Лаура Скоци (IT), JDot Tight Eyez (USA), Надин Гершпахер (DE/ES), Lorca Renoux (FR), Juan Tirado (ES), Victor Rottier (NL) и Johannes Wieland (DE) и други Соловите му произведения са били на турнета в Гърция, Северна Македония, Испания, Германия, Полша, Португалия и Ирландия. дружно с Frantics е изнасял представления в Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия и Тайван. Връзката му с България стартира през 2019 година, когато идва за първи път като награден танцьор, с цел да вземе присъединяване в ATOM Хореографски серии#3. Връща се през 2021 година като хореограф, където създава спектакъла Essence в колаборация с танцьорите. Като хореограф той основава нови творби в България, Германия, Гърция и Испания.

е пробна танцова компания, основана във Фрайбург / Берлин. От 2013 година насам и заради сходните им артистични визия, съоснователите стартират лични проучвания в региона на B-boying, хип-хоп, акробатика и актуален танц, включени в театрална рамка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР