На 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия

...
На 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия
Коментари Харесай

20 красиви имена черпят днес, спазва се изключително строга забрана

На 22 декември православната черква уважава деня на Великомъченица Анастасия ( Св. Чьорна ). Св Анастасия била щерка на благороден и богат римлянин. Баща й бил богохулник, само че майка й изповядвала християнската религия.

В това време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали огромни грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, прочут със своя разум и ерудиция.

Когато се приключило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на невероятната й хубост, по този начин и на нейния разум и знания. Но Хрисогон й предал друго богатство. Той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила знания за Бога.

След време, защото не се отказала от вярата си, макар всички страдания на които била подложена, тя била привързана към четири стълба и изгорена през 290 година

Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й по-късно били отнесени в Цариград.

В националните показа светицата е християнизираният облик на гибелта.

Някъде назовават празника Черноризие, тъй като тогава почнали болките на Богородица и по тази причина тя си боядисала облеклата в черно.

На този ден дамите, изключително майките, не работят нищо, с цел да не се разболеят децата им. Вярва се също, че в случай че се наруши тази възбрана, някой в къщата е застрашен от злощастие. В някои краища едно време даже обличали черни облекла. Месят се пресни питки и намазани с мед се раздават.

Според националното вярване, в случай че на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а в случай че вали - и през юни ще вали. Времето на идващия ден дефинира по същия метод времето през юли.

Имен ден честват всички с имена: Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска, Стас, Тана, Таша, Точо, Таско, Шинка, Шина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР