На 22 август т.г. Агенцията по снабдяване и закупуване към

...
На 22 август т.г. Агенцията по снабдяване и закупуване към
Коментари Харесай

Сюрприз за Русия или за членовете на НАТО? Страни от Алиансът преминават към високоточни оръжия

На 22 август т.г. Агенцията по доставяне и закупуване към НАТО разгласи, че е получила от Съединени американски щати първата партида високо точни управляеми муниции (PGM), добити в границите на план на Алианса с присъединяване на 11 съдружници и един сътрудник на организацията. Първата партида оръжия на стойност към 20 млн $ ще бъде разпределена сред Белгия и Дания.

За в този момент към плана са се включили Белгия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания и Англия. Като сътрудник на НАТО взе участие Финландия.



Счита се, че въпреки PGM оръжията да са създадени в Щатите, този метод ще спомогне на страните от НАТО да понижат зависимостта си от Съединени американски щати при осъществяване на въздушни интервенции.

В случай на рецесия (например военно сблъскване с Русия) НАТО ще има стабилен запас от дейно оръжие „ за черни дни”, освен това заплатен не от „ джоба” на Съединени американски щати.

Критиците на плана смятат, че изказванията за допустима или дори оптимална стойност на PGM не подхождат на действителността. Управляемите муниции постоянно се отличават с висока стойност и при сблъскване с високо софтуерен съперник (например РФ) ще имат неразбираема успеваемост.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР