На 22 август на Лятна сцена Зад Театъра“ Драматичен театър

...
На 22 август на Лятна сцена Зад Театъра“ Драматичен театър
Коментари Харесай

Театърът чете Бредбъри и Виан на открито на 22 август

 На 22 август на Лятна сцена " Зад Театъра “ Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ – Варна, посвещава особено издание на поредицата " Театърът чете “ за двама създатели с доста ослепителен отпечатък върху културата на ХХ век, заяви за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Това са фантастът Рей Бредбъри и провокаторът Борис Виан. И двамата тази година биха навършили 100. През този сезон Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " навлиза в своята 100-годишнина, по тази причина и създателите, които Театърът чете през тази година също ще бъдат празнувани с техните епохи. Това издание ще уважи 100 години от рождението на Рей Бредбъри (1920–2012) и Борис Виан (1920-1959). Домакин ще бъде актрисата Милена Кънева. Текстове от Бредбъри и Виан ще четат Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Пламен Димитров и Николай Божков. Актьорското литературно четене ще бъде на обичайния музикален декор, селекциониран от  Стоян Радев. 

Рей Бредбъри е от дребното писатели, които трансформираха освен литература, само че и хората на своя век. Отказва да бъде дефиниран като теоретичен фантазьор – " Не се пробвам да опиша бъдещето – споделя той. - Опитвам се да го предотвратя “. В книгите си Бредбъри основава свое поле на лирична фентъзи действителност, допряна от светлата горест на носталгията.  Сред най-популярните му творби са “451 градуса по Фаренхайт ", “Марсиански летописи ", “Вино от глухарчета ". Пише за театъра и за киното, негов е сюжетът за трансформиралата се в класика екранизация по “Моби Дик " на режисьора Джон Хюстън. Номиниран е за премията “Оскар ". Адаптирал е 65 от своите разкази за телевизионната поредност “Театърът на Рей Бредбъри ". Има премия “Еми " за телевизионната си пиеса “Дървото на вси светии ". През 2000 година Рей Бредбъри е почетен от Националната фондация за книги с орден за изключителни заслуги към американската словесност. Негова е известната мисъл: " Има закононарушения, които са по-лоши от това да се горят книги. Например – да не се четат. “ 

Борис Виан е провокативният френски публицист и музикант, който изживява няколко бурни живота за по-малко от 40 години, на инат на болното си сърце. Тромпетът и джазът, инженерството, романите, театърът, киното – той се мята неистово към всяка от многочислените прояви на своя неподлежащ на дисциплиниране гений. Постоянно е част от кавги – още от времето, когато написа под псевдонима Върнан Съливан и е съден за нарушение на положителния звук. А тонът безспорно е нарушен с изобилни дози цинизъм, надскачащ високо американските черни романи от времето. Успехът на Виан постоянно е и скандал. И в този момент новите генерации читатели се стъписват при първия прочит на провокативните романи " Ще храча върху вашите гробове “, " Мъртвите имат идентична кожа “, " Ще пречукаме всички гадняри “. Вече под личното си име Борис Виан написа романите " Есен в Пекин “, " Пяната на дните “, " Червената трева “ и " Сърца за изтръгване “. Борис Виан се изявява и като драматург, първата му пиеса " Всички в екарисажа “ е сложена през 1950 година, а критиците я причисляват към театъра на парадокса. 

В основаните под личното си име работи Виан довежда нормалните си тематики до неуместния смях на пародията. В " Пяната на дните “ не е пожален даже знаменосецът на ексизтенциализма Жан-Пол Сартр, който тогава е на гребена на стилната литературна вълна. Отношенията сред двамата създатели стават прекомерно персонални, когато дамата на Виан – Мишел, избира да продължи със Сартр. Виан довежда до ексцентричен парадокс всяко свое въодушевление – музикалното също – съвременниците му дефинират като абсурдистки стила на неговите музикални пиеси. Впрочем той е създател на над 500 песни, оценени и изпълнявани от Серж Гинсбуг и други известни имена от френската джаз и поп сцена. Неговата ария " Дезертьорът " добива международна популярност, а Джоан Бейз я трансформира в химн на американските младежи, които отхвърлят да заминат във Виетнам.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=gjndTXyk3mw&feature=emb_logo

Борис Виан си остава до края  отрицател на всеобщия усет и на всевъзможни идеологии. Негова е мисълта, която и през днешния ден звучи настоящо: " Да приказваш нелепости в днешния свят на дълбокомислия, е единственият метод да докажеш, че мислиш свободно и без значение ". 

В това издание на " Театърът чете “ ще бъдат разиграни 10 карти за лоялни клиенти от Книжарници " Сиела “ с непрекъсната отстъпка 12%.  

Партньор на театъра в самодейността " Театърът чете “ е Онлайн хартиен щанд " Тайната книга ". Нашите другари от " Тайната книга " ни дават издания на книгите, които към този момент не се намират толкоз елементарно, с изключение на в хранилището на Градската библиотека. Ще имате неповторимата опция да закупите международни романи на български език, издавани от наши издателства отпреди 1950 година Има и някои златни класики от български създатели. Книгите са чудесно непокътнати и извънредно скъпи за познавачи и колекционери. 

Билети: 10 лева, 20% отстъпка за учащи и пенсионери. 

КАСА ТМПЦ - Варна - пл. " Независимост " 1, тел. 052 66 50 22:

Работно време:

Понеделник-петък - 09:30-13:30 и 14:30-20:00*

Събота - 10:00 - 13:30 и 14:30 - 19:00*

Неделя - 11:00 - 16:00.

ОНЛАЙН ПРОДАЖБИ:

bgbileti.com: http://bit.ly/ТеатърътЧЕТЕ

EVENTIM:https://bit.ly/ТеатърътЧетеИвентим  

Фестивален и Конгресен Център Варна: https://bit.ly/ТеатърътЧетеФКЦ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР