На 22 април тази година се навършват 100 години от

...
На 22 април тази година се навършват 100 години от
Коментари Харесай

Онлайн кампания на Столична библиотека- 100 години от рождението на Валери Петров

На 22 април тази година се навършват 100 години от рождението на Валери Петров- огромния български стихотворец, ослепителен сценичен и кино драматург и непостижим преводач на Шекспир и Гьоте. Човек на Духа и на Словото,който със своята открита гражданска позиция беше духовен коректив на обществото и в същото време внимателен, мил, с извънредно възприятие за комизъм. Валери Петров е създател на доста прелестни поетични книги и пиеси за деца и възрастни, сборници с пътеписи, сценарист на едни от най- известните наши игрални и анимационни филми.

По случай 100 годишнината на Валери Петров Столична библиотека започва онлайн акция, която включва две виртуални начинания.



„ Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори " е онлайн самодейност за деца, които рисуват героите от обичаните си „ Пет приказки " на Валери Петров и изпращат фотоси на илюстрациите си. Вече са получени над 100 рисунки за 4 те показани онлайн приказки. Известният български художник-илюстратор Христо Кърджилов се включи с видео уроци по изобразяване. Ученици от 2 клас на първото учебно заведение в страната, носещо името на огромния стихотворец ОУ " Валери Петров " в Плевен, изпратиха също своите илюстрации. Всички детски рисунки ще бъдат показани в единственото неповторимо издание на „ Пет приказки ", което ще се съхранява в сбирката от скъпи издания на Центъра за детска литература на Столична библиотека.



Литературното онлайн предизвикателство „ Валери Петров и аз " показва млади български поети, които споделят свое обичано стихотворение на огромния създател, както и поетично обръщение, въодушевено от поезията му. В самодейността с видео обръщения или стихове към този момент се включиха Росен Карамфилов, Рене Карабаш, Мария Куманова и други

Клиповете и посланията на участниците представяме на уеб страницата, на ФБ страницата на библиотеката и в инстаграм,а детските илюстрации ще бъдат оповестени на ФБ страницата на Детския отдел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР