На 22 април 2020 г. се навършват точно 100 години

...
На 22 април 2020 г. се навършват точно 100 години
Коментари Харесай

100 години от рождението на Валери Петров

На 22 април 2020 година се навършват тъкмо 100 години от рождението на огромния български създател Валери Петров.

Мнозина се изненадват, че е приключил медицина, упражнявал е съзнателно лекарската специалност, въпреки и за малко.

Посвещава се на писането, тъй като в него разпознава своето същинско предопределение - само то удовлетворява неутолимия му блян за смисъл и съвършенство. Достатъчно е да споменем блестящите, крайъгълни за българския език преводи на Шекспир, както и превода на популярното произведение на Гьоте " Фауст ".

Освен че е неимоверно придирчив към себе си преводач, стихотворец, драматург и сценарист от изчезващия тип на " хвърчащите хора ", Валери Петров е красноречив повествовател и създател на прелестни творби за деца, доста от които имат кино версии и драматизации. Незабравими са приказките " Копче за сън ", " Меко казано ", " В лунната стая ", " Пук! " и " Бяла приказка ", обединени в сборника " Пет приказки ".

В навечерието на 100-годишнината от рождението му " Колибри " издаде четири от тях като поредност от независими книжки. Великолепно илюстрирани от Люба Халева ( " Меко казано " ), Мария Налбантова ( " Копче за сън " ), Мила Янева-Табакова ( " Пук! " ) и Росица Ралева ( " В лунната стая " ), изданията бяха удостоени с премия " Христо Г. Данов " 2019 в категория " Изкуство на книгата ". В художественото оформление на поредицата взе участие и Кирил Златков; креативен шеф на плана е Силвия Вагенщайн.

Няма подозрение, че датата 22 април 2020 година ще бъде мотив за доста начинания в памет на Валери Петров. Защото го обичаха будни, мислещи, " хвърчащи " хора от всички възрасти . И тъй като мъдростта, отговорността към думите, благосъстоянието на неговата заложба няма по какъв начин да бъдат оспорени, нито светлината на креативните му завещания - приглушена.

Вече в епилога на живота си, той продължаваше да има вяра в концепцията за едно по-справедливо и хармонично общество.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР