На 21 юли 1969 г. с думите „Една малка крачка

...
На 21 юли 1969 г. с думите „Една малка крачка
Коментари Харесай

Нийл Армстронг стъпва на Луната

На 21 юли 1969 година с думите „ Една дребна крачка за индивида – един огромен скок за човечеството... “ „ Една дребна крачка за индивида – един огромен скок за човечеството... “ Нийл Армстронг оставя първите човешки следи по повърхността на Луната. Астронавтът престоява на нейната повърхнина общо 2 часа и 31 мин.

Нийл Олдън Армстронг (на британски: Neil Alden Armstrong) е американски астронавт на НАСА, участник в два галактически полета, първият човек стъпил на Луната. Той е и авиоинженер, водач от Военноморския флот, летец-изпитател и академични учител.
Преди да стане астронавт Армстронг е офицер във Военноморския флот и служи по време на Корейската война. След нейния край получава бакалавърска степен от Университета „ Пардю “ и работи като летец-изпитател в Националния съвещателен комитет по въздухоплаване, извършвайки над 900 полета. По-късно пази магистратура в Университета на Южна Калифорния.
След като взе участие в стратегиите на Военновъздушните сили за пилотиран галактически полет „ Man In Space Soonest “ и „ Boeing X-20 Dyna-Soar “, през 1962 година Армстронг се включва в Астронавтския корпус на НАСА. Извършва първия си полет в космоса като команден водач на „ Джемини 8 “ през март 1966 година, ставайки първият граждански астронавт на НАСА с полет в космоса. Извършва и първото съединяване на два галактически апарата, дружно с водача Дейвид Скот. Мисията е прекъсната, откакто Армстронг употребява част от горивото си за надзор на навлизането в атмосферата, с цел да предотврати рисково завъртане на апарата – първата спешна обстановка по време на галактически полет.
Вторият и финален галактически полет на Армстронг е като пълководец на „ Аполо 11 “, първото приземяване на хора на Луната, през юли 1969 година. Армстронг и водачът на Лунния модул Едуин Олдрин се спускат на лунната повърхнина и прекарват два часа и половина отвън апарата, до момента в който Майкъл Колинс остава в окололунна орбита в Командно-обслужващия модул. Тримата са наградени с Президентски орден на свободата и Златен орден на Конгреса, а Армстронг получава и Космически орден на достойнството на Конгреса на Съединени американски щати.
Нийл Армстронг умира в Синсинати на 25 август 2012 година, на 82-годишна възраст, след затруднения при осъществен коронарен байпас.
Източник: bg.wikipedia.org
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР