На 21 януари църквата почита Св. преподобни Максим Изповедник, Св.

...
На 21 януари църквата почита Св. преподобни Максим Изповедник, Св.
Коментари Харесай

Пет обичани български имена празуват днес, поздравете ги

На 21 януари църквата уважава Св. преподобни Максим Изповедник, Св. страдалец Неофит и Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

Свети преподобни Максим е един от най-авторитетните учители и разпространители на православието. Името има латински корени и идва от думата „ maximilianus ”, която в превод значи „ най-великият ”.

Той е роден в богато и уважавано семейство. Водил е усилена битка против навлизащата монотелкса разкол, съгласно която християнството не било богочовешка вяра. Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се отдръпнал в света обител и се съсредоточил върху философията.

В знак на респект го провъзгласили за свещеник, само че светецът отказал и предпочел уединението. След този интервал се отправил към Африка, с цел да се бори с езичеството.

Красноречието и доводите му го създали нежелателен за владетелите и след това бил съден в Цариград като държавен предател, след което изпратен на изгнание в Тракия.

След години още веднъж бил подложен на изтезания - отрязали езика и дясната му ръка, с цел да не може повече да пази и проповядва вярата си. Същата орис сполетяла и свети Анастасйи. Двамата били изпратени на изгнание в днешна Добруджа.

Днес имен ден имат Максим, Максимилиан, Агнеса, Валери и Валерия . Валери от латински значи мощен, здрав.

Българският патриарх Неофит също чества имен ден.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР