На 21 януари рано сутринта от България ще може да

...
На 21 януари рано сутринта от България ще може да
Коментари Харесай

На 21 януари ще наблюдаваме пълно лунно затъмнение

На 21 януари рано сутринта от България ще може да се следи цялостно лунно затъмнение. Това сподели в изявление за Агенция “Фокус ” физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науката (БАН).

“През 2019 година ще се следят общо пет затъмнения – три слънчеви и две лунни. Слънчевите затъмнения ще бъдат отчасти, цялостно и пръстеновидно, а лунните – цялостно и отчасти.

Първите две затъмнения ще се случат още през януари – на 6 януари жителите на Североизточна Азия и Япония, както и пътуващите в северната част на Тихия океан ще могат да следят отчасти слънчево затъмнение, с оптималната фаза в 03.41 ч. българско време. По време на оптималната фаза Луната ще закрие до 62% от площта на слънчевия диск.

На 21 януари рано сутринта – преди и по време призори, от България ще може да се следи цялостно лунно затъмнение.

Частичните етапи на затъмнението ще стартират в 05.37 ч. българско време, когато Луната ще стартира да навлиза в земната сянка, а в 06.41 ч. стартира цялостната фаза, когато Луната ще наподобява червеникаво-кафява.

Тя ще бъде ниско над западния небосвод, заради което би трябвало да се избере място за наблюдаване с незакрит небосвод от високи здания или планински възвишения в посока запад ”, изясни той.

“На 2 юли от южните елементи на Тихия океан и от Южна Америка ще може да се следи цялостно слънчево затъмнение. Тъй като на координатите, на които ще се състои, няма суша, екипите, искащи да следят и фотографират явлението, ще би трябвало да посетят Чили или Аржентина. Там цялостната фаза ще настъпи в късния следобяд, а затъмненото Слънце ще бъде ниско над хоризонта.

Екипи от професионални и фенове астрономи от целия свят ще посетят Чили, в това число и група от България ”, сподели още физикът. “В нощта на 16 против 17 юли от България ще може да се следи отчасти лунно затъмнение с начало в 23.02 ч. българско време. Максимална фаза на затъмнението ще можем да следим в 24.31 ч. на 17 юли, а края на явлението ще настъпи в 02.00 ч. Затъмнението от земната сянка ще трае 2 часа и 58 минути ”, изясни Маркишки.

“Последното затъмнение за 2019 година ще бъде пръстеновидно слънчево. Това е изключително красиво събитие, протичащо се когато Луната е покрай апогея на своята орбита, т.е. когато е най-далеч от Земята.

Това събитие ще се случи на 26 декември, като пръстеновидното затъмнение ще стартира пътя си от Саудитска Арабия в 05.34.24 ч. българско време, ще прекоси Индийския океан, Южна Индия, Шри-Ланка, Бенгалския залив, Малайския архипелаг – островите Суматра и Борнео и ще продължи през океана южно от Филипините.

Максималната фаза ще настъпи в 07.17.36 ч. българско време, когато ще бъдат закрити 94% от площта на слънчевия диск, а останалите 6% ще останат забележими към Луната като елегантен тъничък пръстен. Краят на пръстеновидното затъмнение ще настъпи в 09.00.54 ч. ”, съобщи Маркишки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР