На 21 януари празнуваме Деня на родилната помощ, известен още

...
На 21 януари празнуваме Деня на родилната помощ, известен още
Коментари Харесай

Днес е Денят на родилната помощ

На 21 януари честваме Деня на родилната помощ, прочут още като Бабинден - по остарял жанр, по нов празникът е на 8 януари.
От 1951 година 21 януари е разгласен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който общество ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и уважава приноса на хората, съдействали за развиването на родилната помощ в България.

Бабинден е един от огромните национални женски празници, отдаден на "бабите " - дамите, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са "бабували " на родилките.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, само че се е запазил и по време на Възраждането е бил извънредно уважаван. Днес Бабинден губи много от обредните си традиции, само че пък се чества от по-възрастните и е обвързван с доста смях и забавление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР