На 21 януари 2019 е официалното завръщане на емблематичното Радио

...
На 21 януари 2019 е официалното завръщане на емблематичното Радио
Коментари Харесай

Иван Бедров за завръщането на Свободна Европа: Няма да налагаме идеология. Работата ни е да създаваме верни новини

На 21 януари 2019 е формалното завръщане на емблематичното Радио Свободна Европа на български език. Програмата, която мнозина си спомнят с носталгия от ерата на Желязната завеса и началото на Прехода, възвръща българската си редакция. Те бе закрита през 2004 година, когато страната се причисли към НАТО и имаше явен небосвод за интеграция в Европейски Съюз.
 Иван Бедров ще е началник на Свободна Европа у нас  Радио Свободна Европа се връща в България
Защо медията се завръща? Разговаряме с нейния началник Иван Бедров - публицист с престиж и дългогодишна кариера, чието начало е обвързвано точно с редакцията на тогавашното Радио Свободна Европа. Бедров е прочут и от екрана като кореспондент и водещ на публицистични излъчвания в bTV (bTV Новините, " Реално " ) и Re:TV ( " Булевард България). Работил е в печатни издания ( " Пари ", " Капитал Daily " ), а в последните години бе в екипа на осведомителния уебсайт Клуб Z и пишеше мнения за българската секция на " Дойче веле ".

- 14 години по-късно Радио Свободна Европа се завръща в България. Защо?

- Радио Свободна Европа е основано преди 70 години, с цел да помогне на хората в страни, в които има ограничавания да научават истината, с същински, тествани вести. Въпреки че през днешния ден, исторически видяно, подтекстът е доста друг, на процедура концепцията е същата. Радио Свободна Европа работи на такива пазари, където по разнообразни аргументи правото на хората да получават вярна, правилна и точна информация по някакъв метод е накърнено. Факторите могат да са доста - политически, стопански, заради напълно други публични процеси или композиция от всичко това.

Не единствено българската аудитория го вижда, само че и доста интернационалните организации регистрират, че последните 10 години правото на българите да получават точна и безпристрастна информация не е толкоз мощно, колкото им се желае.



- Как ще се завърне РСВ - в какъв формат? Ще има ли въобще радио?

-  Организацията се споделя " Радио Свободна Европа - Радио Свобода ". Това е част от историческото ѝ име и с това име е позната и на доста хора тук. В България ние сме единствено " Свободна Европа ". Думата " радио " не участва в името ни. Няма да излъчваме обичайното остаряло радио. Ще представяме обаче видео, аудио и текст в разнообразни формати на уеб страницата svobodnaevropa.bg и в обществените мрежи. 

- Кои послания желаете да доближат до аудиторията Ви?

- Ние не идваме със задачата да постановяваме послания, идеология и така нататък Единствената ни работа е да сътворяваме правилни вести и истории, които са в действителност забавни на хората.



- Ще създавате ли и журналистика?

- От нас хората ще могат да се осведомят за тематиките и процесите в света. В същото време уеб сайтът ще участва доста интензивно и в обществените мрежи. Ще има особено наличие за фейсбук. Нашият акцент е видеосъдържанието. Хората могат да чакат доста видео истории.

Разликата, която ще ни отличава от доста други медии е, че ние няма да водим тази борба да убедим хората в обществените мрежи да дойдат на нашия уебсайт. Целта ни е на първо място да предлагаме точна и тествана информация.

Разбира се, по значими тематики ще публикуваме и позиции, и мнения. Ще заложим на по-задълбочено показване на по-малко на брой тематики.

- С какъв екип ще работите?

- Екипът е дребен. Аз като началник ще бъда основан в Прага, където е централата на РСВ - една от най-модерните медийни организации, която има над 1000 публицисти в над 20 страни.

Главен редактор на българската секция е Татяна Ваксберг. Привлякохме още одобрени имена като Полина Паунова, Борис Митов, Ивайло Везенков. С нас ще работят и по-младите сътрудници Елица Симеонова и Теодора Бързакова.

- Успех на " Свободна Европа "!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР