На 21 септември църквата почита паметта на Свети апостол Кодрат,

...
На 21 септември църквата почита паметта на Свети апостол Кодрат,
Коментари Харесай

Кой е св. Кодрат, когото почитаме днес?

На 21 септември църквата уважава паметта на Свети деятел Кодрат, Свети Исакий и Мелетий, свещеник Кипърски.

Свети деятел Кодрат бил възпитаник на някои от апостолите, директни възпитаници на Господа Иисуса Христа. Бил подложен за свещеник в Атина на мястото на страдалчески починалия Атински свещеник Свети Публий. Проповядвал словото Божие най-много в Атина и в малоазийския град Магнезия. Този героичен апостолски възпитаник е прочут още и като апологет, бранител на християнското обучение.

В 126 година той написал такава блестяща апология на християнството, че император Адриан, като я прочел, издал декрет да не бъде осъждан никой от християните единствено за това, че изповядвал вярата в Христа, без доказателства, че е направил някакви закононарушения. Апологията на Свети Кодрат е изгубена. За нея загатва църковният публицист Евсевий Кесарийски. В това си съчинение Свети Кодрат потвърждава истината за божественото пратеничество на Христа Спасителя, като сочи осъществените от него чудесни изцелявания на заболели и възкресявания на мъртви. Той написа: " Делата на нашия Спасител можеха да се видят когато и да е, тъй като те бяха действителни. Излекуваните и възкръсналите са били виждани освен тогава, когато са били изцелени или когато са били възкръснали. Те са живеели по-късно много дълго време – освен през време на земния живот на Спасителя, само че и след Неговата гибел. Някои от тях доживяха даже до наше време. "

Тия думи превежда църковният публицист историк Евсевий Кесарийски. Те са малцина, само че имат огромна стойност. Запазило се е друго едно съчинение на св. деятел Кодрат – “Послание до Диогнет ". Диогнет е бил просветен богохулник, който желал да узнае в какво се състои вярата на християните. След старателен апостолски труд и премеждия в 130 година Свети Кондрат претърпял мъченическа гибел и бил заровен в Магнезия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР