На 21 септември президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация в

...
На 21 септември президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация в
Коментари Харесай

На фронта отиват само бедните

На 21 септември президентът Владимир Путин разгласи " частична " готовност в Русия. Две седмици по-късно районите започнаха да рапортуват за осъществяването на мобилизационните ограничения. Екипът за разузнаване на спорове (CIT) обобщава резултатите от първата вълна на готовност и споделя по какъв начин тя се е отразила на съветските райони.

Колко души може към този момент да са мобилизирани

Руският проверяващ уебсайт " Важни истории " и доброволците от CIT са наблюдавали отчетите за това какъв брой хора възнамеряват да бъдат призовани или към този момент са призовани в другите райони. Според техните калкулации за две седмици минимум 213 200 души в 53 района са били призовани на военна работа.

Това е в сходство с изказването на министъра на защитата Сергей Шойгу. По думите му от началото на мобилизацията във въоръжените сили на Русия са пристигнали над 200 000 души. Общият брой на мобилизираните обаче би трябвало да е по-голям, в сравнение с твърди Шойгу: не е известно какъв брой души са били призовани в останалите 32 района, за които публицистите не са съумели да намерят данни. Министърът на защитата съобщи, че всички съветски райони са получили мобилизационни задания.



Шойгу даде обещание, че мобилизацията ще засегне " един % или може би малко повече - 1,1%, от мобилизационния запас " на страната - 300 хиляди души (това е 1,19% от броя на резервистите в Русия. - бел. ред.). Но се оказва, че всеки втори район е надхвърлил проекта за наборна военна работа: 26 от 53 субекта, за които има данни, изпращат на война повече от оповестените от Шойгу 1,19% резервисти.

Мобилизацията визира районите неравномерно. Най-високият % е в Красноярския край. Според един диалог сред боен комисар и мобилизирани, оттова щели да бъдат изпратени на война 28 000 души - съвсем 5,5% от резервистите. Ако толкоз хора бяха призовани в цяла Русия, общият брой на мобилизираните щеше да надвиши 1,3 милиона.

Подобна всеобща военна работа към този момент се отрази тежко на работната мощ в района. Ръководителите на аграрни предприятия се оплакват, че поради мобилизацията няма кой да работи там, а трактористите и комбайнерите, които преди са били " служащи на парче ", са отведени на война в разгара на сезона за прибиране на реколтата. Експертите на CIT не изключват опцията броят им да е пресилен: те не виждат индикации, че мобилизацията там е толкоз друга от обстановката в сходни райони.

До 4% от военнослужещите в запаса ще бъдат призовани от Севастопол, съобщи губернаторът на града Михаил Развозжаев. Според локални поданици на жителите, които са получили призовки, са се обаждали по телефона от военното отделение и са ги заплашвали с понасянето на наказателна отговорност, в случай че не се явят в поделението. Самият кмет сподели, че по време на мобилизацията няма даже здравна комисия.

Много хора са призовани и в Бурятия (3,7%), Дагестан (2,6%) и Калмикия (2,2%). " Едно от догатките е, че националните републики желаят да докарат пред началниците ", споделят анализаторите на CIT.

Неравномерната готовност може да се изясни и с обстоятелството, че районите разполагат с друг брой резервисти с подобаващ опит. " Тази догадка не може да бъде тествана, защото данните са класифицирани. Например в Калининградска област се следи остатък. Там са ситуирани 11-и армейски корпус и част от Балтийския флот. В Рязанска и Псковска област има десантчици, три бригади са непрекъснато ситуирани в Бурятия, а в Красноярския край живеят доста росгвардейци ", споделят откривателите от CIT. - Но би трябвало да се разбере, че има голяма разлика сред тези, които са били призовани, и тези, които са се явили. Всъщност напълно не са хората, които Министерството на защитата е очаквало да активизира. Службите за военна регистрация и набор не знаят по какъв начин да призоват верните хора, те са принудени да активизират в най-кратки периоди. А някогашните военнослужещи, даже тези, които са завършили службата си преди началото на войната, надали ще имат предпочитание да отидат на фронта, защото знаят за протичащото се от някогашните си сътрудници.



Мобилизация за бедните

Изчисленията на публицистите демонстрират, че в множеството райони важи правилото - колкото по-бедни хора живеят в даден район, толкоз повече той е обиден от мобилизацията.

" Виждаме връзка сред каузи на наборните бойци и бедността в района. В такива райони би трябвало да има доста чиновници, които неотдавна са сключили контракт. Армията постоянно е един от дребното работодатели в такива райони, както и обществена избавителна линия ", споделят анализаторите на CIT.

В 23 от 26-те района, от които са мобилизирани повече от оповестения от Шойгу дял резервисти, приходите на хората са по-ниски от националните. Например междинният приход на глава от популацията на гражданин на Псковска област е 32 000 рубли на месец. Две хиляди души, или 1,86% от запасите, ще бъдат изпратени на война оттова. В Калмикия, при междинен приход от 22 500 рубли, ще бъдат призовани към 1000 мъже (2,2%).



Според икономистите Максим Миронов и Олег Ицхоки управляващите не желаят да обиден по-проспериращите райони от боязън от митинги.

" В бедните и отдалечени райони ще бъдат призовани повече хора, а в богатите градове - по-малко, с цел да се избегнат митинги ", считат специалистите. Те акцентират, че точно в бедните райони има огромна възможност да бъдат привлечени хора отвън целевата категория.

Но по този начин или другояче, митингите не бяха избегнати. Най-ожесточени те бяха в Дагестан: след митингите локалният Следствен комитет образува минимум 30 наказателни каузи, а админите на канали в телеграм, които ги отразяваха, бяха арестувани. В Калмикия, която също попадна в топ 10 на районите с най-голям дял на готовност, висшият лама на републиката се изрече срещу войната.

" Погледнете единствено Тива, Дагестан. В Бурятия също стартира тази история с митингите. Може би те (властите) са се надявали, че работодателите в тези райони няма да ги позволен, само че те ги позволиха ", споделят анализаторите на CIT.

Още ковчези

Регионите, които ще изпратят максимален брой резервисти на война, са най-силно наранени още преди мобилизацията. Дагестан да вземем за пример е преди всичко по брой доказани смъртни случаи в Украйна. През седемте месеца на войната там са убити минимум 277 души, а смъртността измежду младите мъже в републиката към този момент се е нараснала повече от два пъти. След оповестяването на мобилизацията в Дагестан още 15 000 души, 2,5% от локалните резервисти, трябваше да отидат на война.

Тези проекти разгневиха освен жителите на републиката, които излязоха на митинг, само че и хора, близки до управляващите. Така, в разгара на мобилизацията, Айна Гамзатова, брачна половинка и консултант на дагестанския мюфтия, моли Владимир Путин да отсрочи мобилизацията на дагестанците, защото доста поданици на района към този момент са взели участие във войната.

" Аз и моят народ бихме желали да Ви предложим, като вземете поради обстоятелството, че от три милиона поданици (на Дагестан) повече от три хиляди дагестанци, измежду които има доста герои, към този момент са на фронтовата линия, да ни отложите от готовност и други призовки ", написа тя.



Друг подобен район е Бурятия. Във войната с Украйна са починали минимум 259 поданици на републиката, а смъртността на младите мъже е повишена с 93%. Още преди оповестяването на мобилизацията локалните поданици недоумяват за какво толкоз доста буряти вземат участие в боевете.

" Особено по някаква причина има доста (войници във войната в Украйна) от Бурятия. Не е ясно за какво. Уж всички ще бъдат равнопоставени, а бурятите така и така са толкоз малко. Ние сме дребна страна. Толкова доста момчета са умрели там, за кого ще се омъжат нашите девойки? Бурятската нация ще стане още по-малка. Какво можете да извършите? Граждани на Русия ", споделя жена от бурятското село Барун-Хасурт, където двама локални поданици са отишли на война.

По оценки на Фондация " Свободна Бурятия " в този момент републиката възнамерява да активизира най-малко 3,6% повече резервисти - 6400 души. Ако същият % като в Бурятия бяха призовани в цяла Русия, 920 000 руснаци щяха да отидат на война.

Тази неравномерна готовност ще докара до още по-голяма смъртност на мъжете в най-засегнатите райони. Според анализаторите на CIT загубите измежду мобилизираните мъже ще бъдат по-големи, в сравнение с измежду тези в постоянната войска.

" Като се има поради цялостното ниско равнище на образование, макар че някои в действителност са подготвени, само че някои са изпратени на фронта без образование, това значи, че жертвите ще бъдат повече ", споделят специалистите. - Тези хора не са подготвени, не са уместно екипирани, не са подготвени в бойни дейности и в по-голямата си част нямат военен опит. Те не разполагат със в съгласие командване, защото целият команден състав също ще бъде мобилизиран. За тези 300 000 души ще е належащо да се намерят 30 000 професионални офицери на работа. В Русия просто няма толкоз доста офицери разполагаем, а тези, които са разполагаем, значително са на фронта. "

Въпреки това измежду мобилизираните може би ще има по-малко хора, които ще откажат да се бият, най-малко първоначално.

" Значителна част от загубите в съветската кадрова войска се пада на по този начин наречените " петстотници " - тези, които не са били убити или ранени, само че са отказали да вземат участие в бойни дейности или непринудено са напуснали местонахождението на подразделението. В този случай тази категория загуби в началото ще бъде внезапно понижена, защото е станала закононарушение или наказването е било увеличено. Разбира се, не знаем какво ще се случи с бойния дух през зимата и по време на украинската атака - може да се стигне до необятно публикувано дезертиране, даже то да е наказуемо ", споделя CIT.



Какво да се чака от мобилизацията

В началото на мобилизацията Шойгу съобщи, че 300 000 души ще бъдат призовани последователно:

" Това не е еднократно деяние. Това не планува толкоз огромен обсег, който да улови всички бързо - не ", увери министърът.

Две седмици по-късно обаче както обществените данни, по този начин и самият Шойгу настояват, че към този момент са мобилизирани повече от 200 000 души.

Дори когато обещаните от управляващите 300 000 души бъдат призовани на фронта, мобилизацията няма да спре, считат специалистите по CIT.

" Виждаме, че те се пробват да призоват всички 300 000 души едновременно. Човек би предположил, че те ще я разтеглят на няколко талази, ще я попълнят лека-полека, само че не ", разясняват процеса на готовност специалистите от CIT. - Възможно е да се наложи спомагателна готовност, с цел да се компенсират загубите измежду включените в първата вълна). От друга страна, може да се окаже, че цифрите от 1 или 1,2 милиона (изказани от медиите, базирайки се на източници от властите) са тези, които те по принцип възнамеряват да наемат и няма да имат потребност от повече до края на войната. Възможно е тези 300 000 души да бъдат привлечени още в този момент, а останалите да бъдат привикани последователно, според от понесените загуби. Във всеки случай не имаме вяра, че мобилизацията ще бъде лимитирана до 300 000 души. "

Макар че резултатите от мобилизацията към този момент са близки до оповестените, на процедура са набрани напълно друг брой военнослужещи от тези, които Министерството на защитата очакваше. Властите афишират, че първите, които ще бъдат мобилизирани, са хората с военен опит и нужните военни специалности, само че в службите за военна регистрация и записване се одобряват даже хора, които не са служили и страдат от съществени болести. Най-малко осем мобилизирани мъже умират, преди да бъдат изпратени на фронта, в това число от инфаркт и тромбоемболия.

" Те (тези, които са съумели да се активизират до този момент) ще бъдат по-близо до това, което видяхме при мобилизацията на по този начин наречените ДНР и ЛНР, в сравнение с до постоянната съветска войска, която така и така не се показва ослепително, без някои елементи. Ако те (мобилизираните от ДНР и ЛНР) са взели участие в офанзиви, са претърпели големи загуби. В няколко украински офанзиви един от решаващите фактори е, че мобилизираните напущат позициите си и бягат: да вземем за пример пробивът при Балаклея съумява частично поради мобилизираните сили по посока на основния удар. На запад от Херсон те също избягаха и въздушнодесантните войски трябваше да поемат борбата, макар че тогава не бяха готови за това. Така че, съдейки по този опит, (резултатът от мобилизацията) ще бъде без необикновен резултат. Разликата е единствено в това, че някои от мобилизираните (руснаци) може да са по-добре екипирани от мобилизираните в ЛДПР ", споделят анализаторите на CIT.

Източник: OFFNews
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР