На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично

...
На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично
Коментари Харесай

Днес е Денят на християнското семейство

На 21 ноември Светата Православната черква празнува празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и юноша.

Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм.

Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма.

Светата Дева била сложена на първото ходило и за изненада на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария – татко на св. Йоан Кръстител – я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „ дадена “ на престарелия си роднина Йосиф, който оттук насетне трябвало да бди над нея.
Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство.
Семейното вървене на черква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и припомня на родителите за духовните им отговорности към децата. Защото фамилията е най-хубавото учебно заведение, което може да даде първите знания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които епохи се е крепял българският жанр.
Според тардициите след черква, фамилията се събира към масата на чаша вино, топла питка и вкусна манджа.
Така се празнува хубавичко връзка посред всички, а масата не се подвига, с цел да пристигна Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.
Според националните поверия, на този празник българите гадаят какво ще е времето през идната година.
Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото-сухо, в случай че вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно, а реколтата богата.

Много строго се съблюдава възбраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, тъй като в случай че го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Според националното вярване нощите от 14 (или от 11 ноември) до 21 ноември, наричани „ Мратински нощи “, са доста по-лоши даже и от „ Мръсните дни “, тъй като през тях най-лесно човек може да се разболее.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР