На 21 май започва двудневното посещение на българския президент Румен

...
На 21 май започва двудневното посещение на българския президент Румен
Коментари Харесай

Радев иска доставка на руски газ през Черно море с името Български поток

На 21 май стартира двудневното посещаване на българския президент Румен Радев в Русия. В понеделник (21 май) той ще се срещне с Дмитрий Медведев, а във вторник (22 май) в Сочи с съветския си сътрудник Владимир Путин. Преди срещата Радев отговори документално на въпроси на публицистите Галина Дудина и Юрия Барсукова от съветското издание " Коммерсант ". Ето цялостният текст на изявлението, оповестен на уеб страницата на президентството.
Какви са упованията Ви от идната аудиенция в Русия?
Това е първата среща сред президентите на България и Русия от 10 години. Такова дълго неявяване на разговор на най-високо ниво не дава отговор на ползите на двата народа, свързани от вековни духовни и културни връзки. Струва си да отбележа, че " националната дипломация ", общуването сред туристи, актьори, експерти, културният продан и впрочем в никакъв случай не са секвали. Липсата на политическа воля и кураж постоянно се е компенсирала от историческата и човешката непосредственост. Сега е значимо да възстановим доверието и да пристъпим към съответни дейности. Необходимо е да бъде извършена следващата 16-та сесия на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие през втората половина на 2018 година Очаквам след срещата на президентите двете държавни управления да набележат съответни ограничения и планове във всички браншове.
По-рано през годината отправихте покана към президента Путин да посети България във връзка навършването на 140 години от Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година Има ли съгласувани дати за такова посещаване?
Имаме кардинална договореност с президента на Руската федерация за реализиране на негова аудиенция в България през 2018 година, в която взаимно означаваме 140-ата годишнина от края на Руско-турската война и нашето избавление. Но преди президентските избори господин Путин нямаше по какъв начин да се ангажира с съответна дата. В Сочи ще възобновя поканата си към него. Убеден съм, че такова посещаване в близко време би основало удобни условия за по-нататъшното задълбочаване и разширение на двустранното съдействие.
Важна област на съдействие сред Москва и София е енергетиката. След отхвърли на България през 2014 година за присъединяване в газопровода " Южен поток " в Русия битува съмнение към страната като вероятен сътрудник в огромни инфраструктурни планове. От съветска позиция се счита, че точно отводът на България докара и до анулация на строителството на тръбата. Как съгласно Вас България ще убеди съветската страна, че при положение на продължение на " Турски поток " през територията на страната ви, няма да зародят сходни проблеми както с " Южен поток "?
Преди всичко считам, че тази тематика се нуждае от деполитизиране, а водещи би трябвало да бъдат гласовете на специалистите и икономистите. Във всеки случай в полза на България е да се утвърждава като енергиен център в Югоизточна Европа, което значи и страна, разпределяща природен газ.
Що се отнася до доставките на природен газ от Русия,. Да го назовем " Български поток ". Диктува го здравият разсъдък и условията за енергийна сигурност и успеваемост и то освен по отношение на България, само че и по отношение на Европейския съюз. Тази упоритост не се разграничава от претекстовете на Германия да реализира " Северен поток 2 ". Разбира се, и България, и Германия са държави-членки на Европейски Съюз и следва да зачитат нормите на Третия енергиен пакет. Надявам се съветската страна и Брюксел да проявят схващане към тази концепция.
На второ място, добър ход е, че нашето държавно управление отваря още веднъж тематиката за . Беше време, когато същите политици се гордееха с неговото прекъсване. Мисля, че това е демонстрация на натурализъм. Този план има бъдеще, само че при ясна правна, времева и ценова рамка.
Към момента съществуват ли договорености сред България и Брюксел за транспорт на съветски газ през българска територия по газопровода " Турски поток " от 2019 година?
България има упоритостта да ускори позициите си на районен разпределителен център на природен газ и тя се поддържа от Европейския съюз. По Механизма за свързване на Европа бяха отпуснати безплатно 920 000 евро за предпроектното изследване. Проучването към този момент е в ход, а една от главните цели на плана е увеличението на преноса на природен газ през българска територия, в това число и на съветско гориво.
След като " Южен поток " беше сменен от " Турски поток ", директна страна за съветския природен газ следва да бъде Турция вместо България. Според Вас, по какъв начин това би повлияло върху енергийната сигурност на България и Европейския съюз? Вие предложили ли сте концепцията Русия да се върне към първичните проекти за пряк изход на газопровода през Черно море към българска територия?
Безспорно най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Особено когато приказваме за транспорт на спомагателни количества съветски природен газ към България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия. Логичният избор за разширение на съветските доставки на природен газ за Европа, както за Русия, по този начин и за България е, това да става през българска територия. Затова в наш общ интерес е да има пряк изход на съветски газ на българския черноморски бряг. Това е моето разбиране.
Тук доста мощен мотив на България дава построената и настояща газопреносна мрежа, която сега се уголемява, а посредством интерконекторите със прилежащите ни страни ще бъде обезпечен достъп и до страните от Централна Европа.
Какви са проектите на България във връзка със закупеното от Русия съоръжение за построяването на АЕЦ " Белене "?
България е нуклеарна страна и би трябвало да остане такава. Разполагаме с одобрена експертиза и обичаи в нуклеарната енергетика, на които се дължи стабилността и предвидимостта в производството на електрическа енергия в България. Този опит и бъдещите ни проекти и планове в енергетиката би трябвало да включват АЕЦ.
Що се отнася до плана за построяването на АЕЦ " Белене ", през последните дни българското държавно управление промени своята позиция и се чака Народното събрание също да вдигне мораториума върху реализацията на този план. Трябва да се има поради, че в него към този момент са вложени 3 милиарда лв. на българските жители, платено е и е доставено главно съоръжение, Европейската комисия е осведомена за плана, а площадката е построена и лицензирана.
Към АЕЦ " Белене " беше проявен интерес от страна на задгранични вложители и чакам българското държавно управление да пристъпи към реализацията на плана точно посредством избор на стратегически вложител.
В условия на остър разговор сред Русия и страните от Запада, във връзка аферата " Скрипал " в Солсбъри, България беше една от дребното страни, които не експулсираха съветски дипломати, а единствено за седмица отзова своя дипломат. Как България изясни тези свои дейности на сътрудниците си от Европейски Съюз?
В качеството си на сегашен ръководител на Съвета на Европейския съюз, България се стреми към градивна роля и изчерпателен разговор. Считам, че това беше единственото отговорно решение в тази комплицирана обстановка, която допуска кардинално и далновидно държание.
В медиите се появиха информации за допустимо продължение и разширение на глобите против Русия във връзка със обстановката в Крим. София поддържа ли тази опция?
Моето отношение по глобите е известно. Те не са мотив за заледяване на връзките. Никои наказания не са безконечни. Санкциите носят загуби на всички страни и са безполезен инструмент. Нещо повече - смятам, че свободната търговия в по-голяма степен обезпечава мира, тъй като основава взаимовръзки, от чийто раздор никой няма интерес.
Що се отнася до ограничаващите ограничения на Европейски Съюз против Русия, те целят решение на рецесията в Украйна. Отмяната им е обвързана с цялостното осъществяване на Минските договорености от всички страни. Прилагането им би възвърнало доверието сред Европейския съюз и Русия и надлежно би катализирало по-нататъшно задълбочаване и разширение на двустранното българо-руско съдействие.
Европейски Съюз и Русия би трябвало да си отговорят на въпроса каква е посоката, в която желаят да се развиват нашите връзки и по какъв метод ще решаваме противоречивите въпроси – в разговор или с отвод от диалози. В последните дни разговорът се интензифицира. Преди дни канцлерът Меркел беше в Сочи, през днешния ден и на следващия ден ще обсъждаме българо-руските връзки с премиера Медведев и с президента Путин, а идните дни в Русия идва и президентът Макрон. Считам, че това е една обещаваща динамичност.
Заявихте по-рано тази година, че българската страна " прави всичко допустимо, с цел да облекчи визовия режим за туристи от Русия " (интервю за Российская газета от март 2018 г.). За какви ограничения става дума? Какви упования имате за броя на съветските туристи в България през тази година?
Туризмът е една от сферите, в които България няма потребност от реклама. По съветски данни страната ни е измежду най-предпочитаните дестинации за отмора и това е естествено – предлагаме отлични условия за морски, планински и ски туризъм, народите ни споделят общи духовни и културни обичаи. В България има и доста места, свързани с историческата памет за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година Над 450 хиляди съветски жители са закупили парцели в България, най-вече в морските ни курорти.
България, както и Русия към този момент започнаха дейности за облекчение на визовите условия и те дават добър резултат.
През март тази година вашият предходник президентът Росен Плевнелиев съобщи, че Русия финансира политически партии и се намесва във вътрешните работи на България. Мислите ли, че едно такова обвиняване е обосновано?
Не бих желал да разясня дейностите на нито един от моите прародители. Такъв метод не е признат, доколкото ми е известно и в Русия. Мога с убеденост да кажа, че в страна, в която Русия се радва на историческа благосклонност, тя може единствено да загуби от сходни дейности.
Още преди да бъдете определен за президент – през 2015 година в изявление вие разказахте за тежкото положение на бойната авиация в България и обяснихте, че в бюджета на Министерството на защитата няма задоволително средства за поддръжката на бойната и летателна дарба на изтребителите МиГ-29, като рискувате да останете с едвам два годни самолета. Самият вие сте летял на МиГ-29, тъй че сте осведомен от първо лице и в елементи. През март българското държавно управление подписа рамково съглашение с Корпорация " МиГ " на стойност повече от 40,5 млн. евро. Смятате ли, че това ще реши казуса?
Това е още едно доказателство за нуждата от възобновяване на взаимноизгодните връзки с Руската Федерация. България, въпреки и член на НАТО, продължава да охранява въздушното си пространство с изтребителите МиГ-29 и в тази връзка е належащо да се обезпечи тяхната поддръжка във времето. От финансова позиция сумата от 40,5 млн. евро по никакъв начин не е дребна, само че от позиция на отбранителните качества това е извънредно незадоволително за обезпечаване на летателната валидност на задоволителен брой самолети до доставката на нов вид изтребител. Проблемът с поддръжката на изтребителната авиация няма да бъде решен, само че ще разреши България сама да обезпечи въздушния си суверенитет.
Според Вас съществува ли възможност България да закупи още изтребители МиГ от Русия или предвид на участието на страната ви в НАТО това е изключено?
България е заявила своите планове за рационализация на Военновъздушните си сили посредством закупуване на нов вид военен аероплан. Утвърдените от българското държавно управление условия предпоставят изтребителите да са създадени и да са на въоръжение в най-малко една страна-членка на НАТО или Европейски Съюз, което е разумно от гледна точна на съюзническите ни задължения. Това условие дава отговор и на въпроса, тъй че дано бъдем реалисти – не е допустимо да се закупят в допълнение изтребители МиГ.
България към момента ли не желае да се причисли към концепцията за натовска флотилия в Черно море? Идеята за основаване на такава флотилия бе показана през 2016 година от Румъния.
Трябва да отбележа, че няма решение на Aлианса за основаване на по този начин наречената флотилия в Черно море. България постоянно е отстоявала позицията, че подхванатите дейности в областта на защитата не би трябвало да водят до ескалация на напрежение. Това следва да е общ принцип в района на Черно море за страните от НАТО и за Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР