На 21 мартсдружението на хора с увреждания, правозащитната организация Достойнство

...
На 21 мартсдружението на хора с увреждания, правозащитната организация Достойнство
Коментари Харесай

Информационна среща за правата на хората с увреждания в Левски с участието на председателя на УС на СИБ

На 21 мартсдружението на хора с увреждания, правозащитната организация „ Достойнство 2023 ” с ръководител Павлина Григорова организира осведомителна среща за правата на хората с увреждания с присъединяване на Георги Колев - ръководител на Съюз на инвалидите в България.



Своята поддръжка, с присъединяване си в събитието, показаха икметътна община Левски Любка Александрова, зам. кметътЕлка Ангелова и директорътна дирекция „ Бюро по труда ” Любка Миланова.

Павлина Григорова: „ Целта на срещата е на наличен език, хората с увреждания да доближат до информацията за техните права в другите закони, тъй като няма закон в българското законодателство, в който да няма една дребна графичка или член,който да разказва правата на хората с увреждания. Хората не познават своите права. На 13 март т.г.влезе разпореждане № 47, изменение и допълнение на Правилника за приложение на здравната експертиза, без нея нито един човек с увреждане няма освидетелстване, няма пенсия, няма обществени придобивки, няма права. Тези неща са извънредно значими и хората би трябвало да са наясно с тях ". Това показа за радио Левски госпожа Григорова и означи, че сдружението работи с 26 адвокати в страната и има сериозната поддръжка на кмета на Община Левски Любка Александрова.

Председателят на СИБ Георги Колев в изявление за радио Левскиотбеляза, че в лицето на ръководителя на съдружие „ Достойнство 2023 ” Павлина Григорова, локалната общественост има един доста деен бранител на правата на хората с увреждания.Благодарение на проведения от нея митинг пред Министерство на здравеопазването, една разпоредба за здравната експертиза,която две години се доработва, е призната от Министерски съвет и Национален осигурителен институт регистрира увеличение на броя на инвалидните пенсии. Това демонстрира,че рестриктивния, ограничаващ темперамент на наредбата е лишавал от финансова поддръжка доста хора със болести.

Броят на хората с увреждания от последното броене през 2021 година е 12.4% от популацията на България или665000 са освидетелстваните от ТЕЛК и са в системата на Агенцията за обществено подкрепяне, напомни Георги Колев за радио Левски. Но още десетки хиляди възрастни хора по селата в България не са се освидетелствали, тъй като са самотни и няма кой да придвижи, както документите, по този начин и самите тях до ТЕЛК.



Грешна е визията и на доста работодатели за назначение на работа на хора с увреждания,отбеляза господин Колев,и това е една от аргументите доста от тях да не се освидетелстват.

В момента 138 000 от освидетелстваните са в трудоспособна възраст, само че едвам 38 % са работещи. Трудовата претовареност е дребна, поради отрицателните настройки на огромна част от работодателите в България.

Съюза на инвалидите в България/СИБ/ е национално представителна организация към Министерския съвет иобщо 21 са организациите в него. Националния съвет на хората с увреждания е съвещателен орган към Министерски съвет с общо 51 члена.

На съвещанията се преглеждат политиките на хората с увреждания и актуализират законите в страната, които след влизането на България в Европейски Съюз имат прелестна нормативна база, означи Георги Колев. Правата на хората с повредено здраве в по-голямата си част се извършват, само че има още какво да се желае и сдруженията на инвалидите се постанова непрестанно да подсещат държавните и общински институции за използване на законните им права.

Програмите за предварителната защита на болесттите, при настоящата динамична и стресова среда, са извънредно наложителни. Министерство на здравеопазването е належащо да реагира съответно на нуждата от понижаване на заболеваемостта в страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР