На 21 март Държавната избирателна комисия (ДИК) в Скопие съобщи,

...
На 21 март Държавната избирателна комисия (ДИК) в Скопие съобщи,
Коментари Харесай

Едва трима влизат в надпреварата за първи президент на Северна Македония

На 21 март Държавната изборна комисия (ДИК) в Скопие заяви, че единствено трима души са позволени до присъединяване в идните президентски избори в Македония.
В ДИК са постъпили нужните документи от претендента на ръководещата коалиция Стево Пендаровски . Той бе повдигнат от Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев и неговия съдружен сътрудник от албанския блок - Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети. Пендаровски е подсилен и от още десетина други обединения и сдружения. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издигна кандидатурата на Гордана Силяновска Давкова. Две албански обединения издигнаха кандидатурата на Блерим Река .
Първият кръг ще се организира на 21 април, а вторият на 5 май. Президентската акция публично стартира на 1 април. Избраният държавен глава ще бъде и първият на Република Северна Македония. Сегашният президент Георге Иванов няма право да се кандидатира, тъй като е втори мандат държавен глава. Неговият мандат изтича на 10 май.
ДИК заяви, че право на глас в шестите президентски избори имат 1 808 131 гласоподаватели.
Според анкета на М-Проспект, общият претендент на СДСМ и неговия съдружен сътрудник от албанския блок - ДСИ, Стево Пендаровски, е водещ измежду изборите на гласоподавателите. 25% от гласоподавателите ще гласоподават за Пендаровски, а противникът му Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ има поддръжка от 22,4% от респондентите. За Блерим Река биха дали своят вот 10,9% от гласоподавателите. Според прогнозите за втория тур, в случай че Пендаровски и Силяновска са в конкуренцията, 32,4% от гласоподавателите ще поддържат претендента на СДСМ, а 26,2% кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ.
Стево Пендаровски, претендентът на СДСМ и ДСИ, е с лека преднина (27,2 %) преди Гордана Силяновска Давкова, претендент на ВМРО-ДПМНЕ (23,5%), т.е. разликата е 3.7 %. Това са резултатите от изследване, направено от Македонския център за интернационално съдействие (МЦМС) и Института за народна власт " Социетас Цивилис " (ИДСЦ) Скопие по искане на телевизия Телма.
В това изследване " Президентски избори 2019 " са показани и оценени настройките на жителите в страната във връзка с идните президентски избори, получени посредством допитване до публичното мнение в интервала от 7 до 11 април тази година
Подкрепата за Блерим Река, претендент на Алианса за албанците и Беса е 11% от интервюираните, което е съвсем идентична с тази от миналата анкета, до момента в който Пендаровски, за разлика от първата анкета, се е нараснал преднината си от 2,6% на 3,7 процентни пункта.
Резултатите демонстрират, че Силяновска-Давкова има по-голяма поддръжка измежду етническите македонци (32,6%), за разлика от Пендаровски (28.6%). Пендаровски пък има по-голяма поддръжка измежду етническите албанци (20,5%), в сравнение с Силяновска Давкова (0,4%). Подкрепата за Пендаровски измежду етническите албанци е по-голяма с 5,3% по отношение на миналата анкета. Най-голяма част от етническите албанци са дали отговор, че ще гласоподават за претендента Блерим Река (41,6%).
По-голямата част от етническите македонци - 71% и болшинството от етническите албанци (63,3%), са дали отговор, че ще отидат да гласоподават на изборите. Според изследването обаче на такива изказване за гласоподаване би трябвало да се гледа с огромна сдържаност, защото практиката демонстрира, че действителната изборна интензивност е доста по-ниска от тази, която е оповестена в такива анкети.
Седмица по-късно друга анкета сподели лека смяна в съотношението на поддръжката за другите претенденти. Кандидатът за президент, подсилен от СДСМ и обединението, ще получи най-вече гласове на президентските избори - 38,3%, в случай че гласуването се организира на следващия ден. Това е отразено в изследването, извършено от организация Рейтинг в интервала от 8 до 14 април на представителна извадка от 1112 респонденти.
За кандидатката, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ и обединението Гордана Силяновска Давкова, биха дали своят вот 33,2% а за претендента, подсилен от албанската съпротива, Блерим Река, 12,6%, до момента в който 15,9% от интервюираните към момента не знаят на кого гласоподават.
Според резултатите от изследването 42,9% считат, че президентските избори са доста значими за бъдещето на страната, 29,4% считат, че са значими, 14,9% не са нито значими, нито маловажни, 3,3% релативно без значение,,за 6,6% не са по никакъв начин значими, а 2,8% не знаят или не са дали отговор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР