На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за изграждане

...
На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за изграждане
Коментари Харесай

До седмица обявяват поръчката за нови газови тръби за 2,8 млрд. лева

На 21 декември ще бъде оповестена публичната поръчка за създаване на тръби и компресорни станции за 2,8 милиарда лева, по които да се транспортира газът от “Турски поток ” през България. Това разгласи в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Както “24 часа ” е писал, липсват 11 км от турската граница до компресорната станция “Странджа ”, както и 484 км от компресорната станция “Нова Провадия ” до сръбската граница при Зайчар.

Петкова показа на депутатите свършеното от министерството и “Булгартрансгаз ” по обновената енергийна тактика.

Договорът с определения реализатор обаче ще бъде под изискване и ще зависи от обезпечаването на финансиране, както и от резултатите от третия пазарен тест. Той е с обвързващи предложения и е за запазване на потенциал на превозване на природен газ на входа при турската граница и на изхода - на границата със Сърбия.

Петкова разясни, че от 21 декември 2018 година до 31 януари 2019 година се чака газовият оператор да започва третата фаза на пазарния тест. На 21 декември се чака КЕВР да излезе с решение за одобрение на документите за него.

В същия ден ще се случат две неща - ще бъде разгласен пробата, както и публичната поръчка за проектирането и строителството на изчезналите тръби.

Сред другите написани промени в тактиката е основаване на газова борса у нас.

До края на годината “Булгартрансгаз ” ще започва основаването ѝ. Пак в този период ще бъде основана и дъщерната компания, която ще бъде оператор на борсата.

“Другата седмица следва да бъде подписан меморандум за съдействие с “Централния европейски газов хъб ” - компанията, която е оператор на тържищата за природен газ в Австрия и Чехия ”, уточни Петкова.

Министърът напомни още, че “Булгартрансгаз ” подхваща дейности за придобиване на 20% дял в компанията, която ще е притежател на терминала за полутечен газ при Александруполис. Българската компания взе участие и в първия пазарен тест за запазване на потенциал в терминала. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР