На 21 декември 2018 г. правителството на ГЕРБ решава България

...
На 21 декември 2018 г. правителството на ГЕРБ решава България
Коментари Харесай

Министър Нинова: „България Експо“ е черна дупка за милиони, даваме ги на прокуратурата

" На 21 декември 2018 година държавното управление на ГЕРБ взема решение България да взе участие в международното ревю " Експо 2020 " в Дубай и финансира това присъединяване с 6 млн. 720 хиляди лева с Данък добавена стойност. След това решение се организира социална поръчка и се подписва контракт с консорциум " България Експо " на 13 декември 2019 година ", заяви Нинова време на брифинг в Министерството на стопанската система и промишлеността.

Министърът изясни, че този консорциум е трябвало да извърши по контракт идея, да изготви дизайн, лого, павилион, да обезпечи експонатите, тяхното превозване, личен състав, стратегия, събития, билети, заплащане на такси, комерсиална активност и реклама.
" Какви пари са преведени за това присъединяване? Изненадана съм, че в контракта е записано, че 78 % от сумата би трябвало да бъде преведена предплатено. Държавата е платила на компаниите в консорциума 4 млн. 452 хиляди лева Тук идва втората изненада. Срещу това предплатено заплащане консорциумът е обезпечил сумата единствено с гаранция от 50 % от тази стойност. Правителството им превежда 4 млн. и половина, те обезпечават тази сума единствено за половината от тях ", сподели още Нинова.

По думите ѝ консорциумът не извършва изискванията по контракт и показа сравнителна таблица за отговорности по контракта, осъществяване и несъблюдение.

" За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони от парите на българските жители. Спирам заплащането по този контракт ", сподели още вицепремиерът. Тя разкри, че сега КПКОНПИ проверява случая и разпитва хората, които са участници в тези събития.

" Цялата тази директория, която събрахме, са документи, отчети, доказателства - отпътува за прокуратурата. Искам да изразя страдание, че също така, че наподобява и е корупционна скица съгласно нас, сходни неща, злепоставят името на България в чужбина. Вместо тези изложби да бъдат място, където да се ускорява престижът, да се притеглят вложители, да се презентират туристически дестинации, то в този случай нищо от това не е изпълнено. Фирмите са предявили пред нас искане от горната страна на всичко това за в допълнение заплащане от 700 хиляди лева Да им кажа още веднъж - спирам всички заплащания и нито лев повече няма да потъне в това, до момента в който не завърши тази сага. Всичко това отива там, където му е мястото - прокуратура и КПКОНПИ ", съобщи още Корнелия Нинова.

По думите ѝ Министерство на стопанската система ще желае да си задържи гаранцията. " Търсим разликата от 50 % от предплатено преведената сума ", съобщи още Нинова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР