На 21 август 1989 година възродителният процес в България е

...
На 21 август 1989 година възродителният процес в България е
Коментари Харесай

Възродителният процес изсели 344 000 турци

На 21 август 1989 година възродителният развой в България е напът да прерасне до междудържавнически скандал. На този ден Турция затваря границата си с Народна република България, откакто към този момент са се изселили 344 000 български турци.

Всичко стартира през 1984 година, когато Централният комитет на Българската комунистическа партия взема решение за осъществяване на стратегия за насилствена промяна на имената на българските турци и българските мюсюлмани. Тази стратегия остава в историята като „ Възродителен развой “, при който към 850 000 българи и турци са задължени да трансформират арабско-турската си именна система. Наред с това е неразрешено носенето на шалвари от дамите и черни такета с „ антенки “ за мъжете. Сватбите и погребалните ритуали не трябва да се правят съгласно ислямските обичаи. Забранява се честването на главните мюсюлмански празници Рамазан байрам и Курбан байрам, както и правото да се приказва на турски език.

Напрежението ескалира на 29 май 1989 година, когато Тодор Живков държи недвусмислена тирада, в която главното обръщение е Турция да отвори границата си за искащите да се изселят български жители. Изявлението е излъчено по БНР и Българска национална телевизия и бележи внезапна смяна в отношението на властта, защото преди този момент на турците уверено е отричано правото да се дефинират като такива. На 3 юни турската страна отваря границата си и това довежда до огромна миграционна вълна през летните месеци на 1989 година Три месеца по-късно този напор към този момент е застрашителен и единственият вероятен ход е Турция да затвори границите си. Става ясно, че макар уверенията от страна на ръководещите Турция не е подготвена да одобри огромна изселническа вълна на територията си.

Масовото изселване води до доста тежки стопански проблеми и в България. Обезлюдяват се цели села и области, локалната индустрия изпитва усложнения, а също и огромни индустриални предприятия в страната и в превоза, където работят български турци. Налага се управляващите да провеждат прибирането на реколтата в обезлюдените региони благодарение на бойци и възпитаници. Без решение висят въпросите към движимата и недвижимата благосъстоятелност на изселващите се, добитъка им, изтеглените спестявания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР