На 21 април Светата ни църква почита Св. свщмчци Януарий

...
На 21 април Светата ни църква почита Св. свщмчци Януарий
Коментари Харесай

Празник е! Почитаме Св. свщмчци Януарий и Теодор

На 21 април Светата ни черква уважава Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия.
Свещеномъченик Януарий е живял по времето на императорите Диоклетиан и Максимиан. Когато Януарий бил свещеник в италианската област Кампания, шефът Тимотей на региона бил нервиран от бързото увеличение на християнската общественост. Първом предиздвикал епископа да се отхвърли от вярата си в Христа и да се поклони на идолите. Януарий останал корав и хладнокръвен. Не помогнали нито обещанията, нито заканите. Разгневен от това, Тимотей заповядал да го хвърлят в нагорещена пещ, само че Януарий излязъл от нея незасегнат.
По късно Епископ Януарий и други християните били дадени на животните в арената само че станло знамение и зверовете не им създали нищо.
Накрaя Епископа и другите християни, които не се поклонили на идолите били обезглавени с меч.
Тялото на св. Януарий било пренесено в Неапол, където и до в този момент се уважава неговата памет. Жителите на Неапол го одобряват като собствен бранител и настойник.
Св. страдалец Теодор живял през царуването на император Антонин (138-161 г) в Пергия Памфилийска.
Свети Теодор като хубав и широкоплещест младеж бил прзван за боец само че отказал службата и да се поклони на идолите. Поради тази причина бил хвърлен в тюрма ино всякога когато езичницитерешавали да го подложат на жестоки мъчения Бог по превъзходен метод му помагал и Свети Теодор оставал невередим.
Накрая на земните си дни светецът приел мъченическа гибел разпънат на кръст.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР