На 21 април 2019 година (неделя) отбелязваме Цветница. Този голям

...
На 21 април 2019 година (неделя) отбелязваме Цветница. Този голям
Коментари Харесай

Какво се слага на трапезата на Цветница?

На 21 април 2019 година (неделя) означаваме Цветница. Този огромен християнски празник е от така наречен преносими празници, не е на съответна дата, а се пада постоянно в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клончета.

Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клончета, китки от здравец и други пролетни цветя.

На Цветница имен ден честват всички с имена на цветя, растения или дървета. Подготвяйки се за него, не трябва да пропущаме и празничната софра – какво се подготвя и яде на този ден?

Цветница е първият ден след огромния пост, на който можем да хапнем риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни – салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, боб, яхния от остарял фасул или пък пълнени постни чушки. На респект на този ден са зелениите – коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии.

Не бива да се поставят мазни ястия, тъй като постите към момента не престават. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, дано не е доста мазна, а по-суха и наложително печена. За десерт е добре да сложите пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, само че без яйца или мляко.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР