На 21.08.2020г. Софийска районна прокуратура приключи разследване и внесе в

...
На 21.08.2020г. Софийска районна прокуратура приключи разследване и внесе в
Коментари Харесай

Съдят двама обвиняеми за телефонна измама

На 21.08.2020г. Софийска районна прокуратура завърши следствие и внесе в съда обвинителен акт против обвинения В.К. за закононарушение по член 209, алинея 1, вр. член 20, алинея 2 вр. алинея 1 Наказателен кодекс. и против обвинения В.С. за закононарушение по член 209, алинея 1, вр. член 20, алинея 4 вр. алинея 1 Наказателен кодекс

През 2018г. обвиненият В.К. работил като таксиметров водач. При осъществяване на таксиметров курс той се срещнал с обвинения В.С. На 19.02.2019г. В.С. се обадил на В.К. и го попитал дали може да го закара до гр. Плевен. В.К. се съгласил, като В.С. му споделил да чака позвъняване. Едновременно с това, на 19.02.2019г., към 10.00ч., неустановено лице с мъжки глас, позвънило на домашния телефон на потърпевшия С.З. в гр. София, кв. „ Бояна “. Мъжкият глас се показал за „ доктор “ и декларирал на С.З., че брачната половинка му не била добре и незабавно би трябвало да ѝ се направи интервенция в болница в гр. София, която ще коства 20 000 лв.. След това мъжкият глас предал слушалката на разположение с женски глас, което се показало за брачната половинка на С.З. Първоначално С.З. не повярвал на казаното и затворил телефона.

Малко по-късно лицето с женски глас се показало с същинското име на дамата на С.З. и споделило, че ще я оперират. Тя помолила С.З. да събере всички пари, които има в него и да ги съобщи на доктор от болничното заведение, който щяла да прати с такси до адреса на С.З. Той повярвал на казаното от дамата, затворил телефона и събрал от вкъщи си 11 290 лв.. После телефонът още веднъж позвънил и на линия бил мъжкия глас, който се бил показал за „ доктор “ и споделил на С.З., че по-късно щял да пристигна да вземе парите с такси. С.З. продиктувал домашния си адрес на лицето с мъжки глас, след което затворил телефона и зачакал.

Непосредствено по-късно В.С. се свързал с В.К. и му споделил да отиде с таксиметровия автомобил до кв. „ Бояна “ в гр. София, с цел да вземе едни пари. В.К. се съгласил. В това време чиновник на ГДНП получил информация, че се прави телефонна машинация по отношение на възрастен човек в кв. „ Бояна “. Също по този начин било обявено, че причинителите изпратили пощальон („ муле “) с таксиметров автомобил. Веднага били подхванати дейности от чиновниците на Министерство на вътрешните работи и същите отишли на адреса.

По същото време В.С. давал указания по телефона В.К., който ги следвал прецизно. В.К. отишъл на адреса и видял, че на открито до къщата го чака възрастен човек. В.К. се доближил към С.З., който го попитал дали той е доктора от болничното заведение. В.К. удостоверил, взел парите и тръгнал към таксиметровия автомобил. Тези дейности на В.К. били възприети от чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които директно след вземането на парите задържали В.К. В него била открита и конфискувана инкриминираната сума.

Предстои делото против обвинените В.К. и В.С. да продължи в съда, оповестяват от пресцентъра на Софийска районна прокуратура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР