На 21.07.2021 г. , или в първия работен ден на

...
На 21.07.2021 г. , или в първия работен ден на
Коментари Харесай

Първа точка в новия парламент - изслушване за смяната на Гешев

" На 21.07.2021 година, или в първия работен ден на 46-ото Народно заседание, неотложно откакто поставим клетва като народни представители, ще внесем искане за чуване на Бойко Рашков, длъжностен министър на вътрешните работи, и Янаки Стоилов, длъжностен министър на правораздаването, по отношение на импортирано искане за предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев. "   Това написа в профила си във Facebook Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! ".

В обявата са маркирани сътрудниците му Мария Капон и Арман Бабикян, само че не и Мая Манолова, и не  става ясно дали цялата парламентарна група ще застане зад това искане.

 

Вчера Стоилов предложи на Висшия правосъден съвет обвинител №1 да бъде освободен предварително от поста му, откакто вътрешният министър приготви отчет от над 100 страници за работата на основния прокурор.   " В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за дейности и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на правосъдната власт ", счита служебният правосъден министър.

 

Висш съдебен съвет ще заседава на 22 юли -  ден след първото съвещание на новия парламент.  Тогава ще бъде прегледано предлагането за освобождение на Иван Гешев. За да бъде преустановен предспрочно мандатът на основния прокурор, настояването на Янаки Стоилов трябва да събере поддръжка от 17 гласа. 

Самият длъжностен министър признава, че шансовете да получи задоволително " за " от ВСС са дребни.

Сийка Милева, говорител на основния прокурор, разяснява, че настояването на правосъдния министър е " политически акт, който няма никакви юридически причини, а се преследват само политически цели ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР