На 20 юни православната църква чества Преп. Наум Охридски -

...
На 20 юни православната църква чества Преп. Наум Охридски -
Коментари Харесай

Три прекрасни имена черпят днес

На 20 юни православната черква празнува Преп. Наум Охридски - възпитаник на св. Братя Кирил и Методий, сателит, помощник и състрадалец на св. Климент Охридски. Наум оставил всичко, което по знатност и родословие му принадлежало, с цел да последва Кирил и Методий в Великоморавия. Той е участвал на освещаването на славянските книги в Рим, където е и ръкоположен.

След гибелта на Методий той дружно с Климент и Ангеларий пристигнал в България и е един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики. Първоначално е в столицата Плиска, а по-късно в Охрид основал плеяда свои възпитаници, дава своя дял за това чудно духовно време, наречено по-късно Златен век на българската книжнина и просвета.

Наум построил манастир на брега на Охридското езеро, на името на св. Архангели и живял в него 10 години. Непосредствено преди гибелта си през 910 година се подстригал за духовник. Погребали го на северната стена на храма, където мощите му и до момента почиват неоткрити, тъй като, колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не разрешавал това.

От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват заболели и получават изцерение.

На днешната дата имен ден честват Бисер, Бисера, Наум.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР