На 20 януари църквата отбелязва деня на двамата велики светци

...
На 20 януари църквата отбелязва деня на двамата велики светци
Коментари Харесай

Символика и значение на името Евтим

На 20 януари църквата отбелязва деня на двамата велики светци - Свети Евтимий Търновски и Свети Евтимий Велики. Всички, които носят името Евтим, честват на деня на двамата светци.

Докато Евтимий Търновски, патриарх на българската православна черква, е прочут повече с делото си по отбраната на престолния град Търново, обсаден от османските завоеватели, то Евтимий Велики се слави най-много с делата си в интерес на църквата.

Името, което носят двамата светци, през днешния ден не е измежду постоянно избираните мъжки и женски имена, тъй като основава асоциации за остаряло църковно име, само че е забавно да се открият корените и смисъла му.

Евтим като име има гръцки генезис и навлиза всеобщо у нас след покръстването. Идва от гръцката дума евтимос, което значи с положително въодушевление, радостен, добродушен. Това му значение е в прорез с визията за календарните светии, само че е в унисон с характера на вида персона, която носи името Евтим.

Това са хора, които се отличават с положителната си комуникативност с близките и с умеенето да намират естетика с природата и света в близост. В същото време са духовни и възвишени хора, което не пречи на това да имат отлична вътрешен глас, съчетана с упоритости.

 символика на мъжа Евтим

Те могат да бъдат грижовни и стеснителни, само че и отлични дипломати с изобретателно мислене и държание. Макар че не са лишени от несъгласия на характера, в множеството случаи съумяват да осъществят богатия си нравствен капацитет.

Професионално се осъществят най-често в креативен специалности, защото имат богата психика, финес и сантиментална искра.

Жените с име Евтима или Евтимия са рядко срещани, името е останало най-много в църковните среди, само че те са доста уравновесени персони, отличават се с самообладание, постоянно бъркано със безчувственост на характера.

Тези дами са разсъдливи, спокойни, вършат чудесно разлика сред цел и средства, употребявани за нейното реализиране и се стремят постоянно да вършат нещата по този начин, че да е за положително. Съвършеният баланс е стремежът на носителките на името и те съумяват да го реализиран.

И в мъжкия, и в женския вид носителите на името Евтим като темперамент се припокриват с визията за добродушен човек и дават отговор на името си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР