На 20 септември светът ще отбележи Международния ден на мира

...
На 20 септември светът ще отбележи Международния ден на мира
Коментари Харесай

„Природата не води преговори“ е мотото на Международния ден на мира тази година

На 20 септември светът ще означи Международния ден на мира (21 септември) със събития по цялото земно кълбо. Тази година Организацията на обединените народи дефинира тематиката на деня да бъде „ Действие за климата - за мир ", като в България честванията ще се проведат на 20 септември от 11.00 часа при Паметника на Незнайния войник в София. Събитието се провежда от Дружеството за Организация на обединените нации в България и Съюза на ветераните от войните на България с поддръжката на Столична община.

„ Действие за климата - за мир " носи ясно обръщение: „ световната климатична обстановка е опасност за сигурността и стабилността ", се споделя в обръщението на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш във връзка Международния ден на мира тази година. В него той акцентира, че крайбрежните региони и доста вътрешни такива стават необитаеми поради климатичните промени и милиони хора са принудени да търсят сигурност и по-добър живот на друго място. Когато рисковите метеорологични събития и бедствия стават все по-чести и тежки, разногласията за намаляващи запаси рискуват да провокират спор, обвързван с климата, се предизвестява още в речта на генералния секретар. „ Това е борбата в нашия живот и съревнование против времето. Можем да спечелим - и би трябвало ", приключва обръщанието си Гутериш, като измежду главните послания в тазгодишната акция се откроява мотото „ природата не води договаряния ".

Основна част от честванията на Международния ден на мира ще бъде и апелът за преустановяване на огъня и прекъсването на военните дейности по света за 24 часа. По традиция Генералният секретар на Организация на обединените нации ще удари Камбаната на мира в Ню Йорк и ще призове воюващите по целия свят да приберат оръжията и да се опитат да намерят спокойно решение на споровете, като тази година това ще се случи на 20-ти септември.

В България акцент ще бъде подложен върху посланието, че „ Природата не води договаряния " и по тази причина всички страни би трябвало да вземат четири основни ограничения: да таксуват с налози замърсителите, а не хората; да спрат да субсидират изкопаемите горива; да спрат построяването на нови въглищни централи; да развиват зелена, а не сива стопанска система.

Инициативният комитет за отбелязване на Международния ден на мира получава за следващ път и поддръжката на Столичната община, както и на редица публични организации и институции, които ще насочат своите поздравления и поднесат венци. Отбелязването на този ден в България е дългогодишна традиция, която се поддържа с ентусиазма на ветераните от войните, на българските миротворци, на възпитаници и студенти. Организаторите приканват към необятна поддръжка и „ съучастничество " от страна на институциите, медиите, неправителствените организации и на жителите, с цел да може посланието за мир да доближи до повече хора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР