На 20 септември през 1985г. в Пловдив по повод 100

...
На 20 септември през 1985г. в Пловдив по повод 100
Коментари Харесай

Министър Минеков: Паметникът на Съединението е следа от ръката на моя баща

На 20 септември през 1985г. в Пловдив във връзка 100 години от Съединението на България е повдигнат паметникът на Съединението от проф. Величко Минеков. Той е ваятел и татко на проф. Велислав Минеков, оповестява " Евроком ".

,,Детски мемоари, тук имаше всичко, имаше място за игра: пирони, чукове, гипс, тесли, пръскалки. С това ателие свършваше София. Беше доста отдалечено, идвахме пешком. Даже дядо ми се чудеше по какъв начин може да имаме ателие на края на София, за разлика от всички негови сътрудници, които имат в центъра. Мястото беше доста хубаво. Играехме на гоненица в царевицата``, описа с усмивка службният министър на културата Велислав Минеков.

,,Искам да ви кажа, че тук беше моята първа творба, която е тип нереално творчество. Бях осъден в ателието и открих една каса с пирони и тесла и на всички места започнах да кова пирони. Много добре се получи, изключително по стълбите``, пошегува се Минеков.

В това ателие се основава и паметникът на Съединението.

,,В началото беше като схема, просто рисунка. След това татко ми стартира да качва плановете в размер и последно се работеше в едно хале. Работеше се най-вече с гипс. Бяхме единствено двама-трима дружно с негови студенти. Но всичко това е направено с ръце от горе до долу. Паметникът е диря от човешка ръка и това е неговата ръка``, добави още той.

,,Крилата бяха основата на концепцията и тази майка, която е понесла венеца. Това е формираната същинска страна, само че и страданието, че страната още не ни е обединена``, изясни министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР