На 20 май (неделя) ще се проведе петото издание на

...
На 20 май (неделя) ще се проведе петото издание на
Коментари Харесай

Участници от близо 20 страни на
 Маратона на приятелството Плевен

На 20 май (неделя) ще се организира петото издание на плевенския маратон. Събитието, което се трансформира в най-голямото и значимо съревнование за района, се провежда за пета поредна година. То утвърди името си „ Маратон на другарството “ като единствено през предходната година посрещна 550 души от 5 континента. Тазгодишното издание се чака да притегли още веднъж стотици фенове на дейния метод на живот от страната и чужбина, в това число от страни като Непал, Русия, Съединени американски щати, Англия, Испания и други.

Маратон на другарството " Плевен " е едно от най-важните спортни събития в Северна България. То се провежда от " Eyes-Open ", Спортен клуб „ Бегач “, Българската федерация по лека атлетика и Община „ Плевен “ и има извънредно значимо значение за района.

" Ние поддържаме маратона от неговото основаване. Той е главно събитие за града, с доста огромен обществен, рекламен и стопански резултат. Мотивира хората да спортуват, подвига настроението, основава прохлада. В града идват стотици хора от десетки страни, а Плевен има какво да покаже. " – показа за значимостта на събитието кметът на Плевен Георг Спартански.

Една от аргументите събитието да притегля участници от целия свят в северния български град е трасето му. Стартът и финалът са в центъра на града, а самият маршрут минава през главните забележителности във и към Плевен, измежду които градината с фонтаните в центъра на града, парк " Кайлъка " и историческият мост до село Ясен. Теренът има дребна денивелация, включва многообразие от градска среда, парк и шосе и допуска високи резултати.

Плевенският маратон има три звезди за качество за шосейно съревнование, присъдени от Европейската федерация по лека атлетика, и е включен в годишния спортен календар на Европа. Той е част и от румънската верига от исторически маратони и обичайно притегля огромен брой участници от северната ни съседка.

Освен класическата маратонска отдалеченост от 42,2 км, надпреварата предлага огромно многообразие от дисциплини, измежду които полумаратон (21,1 км), щафета (2х10,5 км), безвъзмезден градски крос (3 км) и специфичен детски маратон. По този метод се дава опция за присъединяване както на професионални спортисти, по този начин и на фенове в разнообразни възрасти, които желаят да се заредят с положително въодушевление.

Финиширалите в дългите дистанции и децата ще получат орден и специфичен подарък – шапка за тичане в цветовете на маратона. Тази година събитието ще предложи и още една приятна изненада – награден фонд на обща стойност 7 000 лева Той ще бъде разпределен сред обособените категории в дисциплините Маратон (42,2 км) и Полумаратон (21,1 км), като премиите за призови места стартират от 1000 лева Друга оригиналност в петото издание на събитието е, че има специфичен награден фонд в маратонската отдалеченост за ветераните измежду бегачите, хората с навършени 50 години. Победителите в обособените категории ще получат и награди от спонсорите.

Допълнителни награди чакат и всички редови участници в „ Плевен Маратон 2018 “– два специфични велосипеда BMW. Имената на притежателите им ще бъдат изтеглени посредством чоп всред всички регистрирани и приключили в маратона, полумаратона и щафетата.

Желаещите да станат част от събитието към момента могат да се записват онлайн на адрес https://plevenmarathon.com/registration/. Регистрацията на уеб страницата е отворена до 17 май или до постигане на оптималния очакван брой участници. Възможност за записване на място ще има на 19 май, само че единствено при положение, че квотата не бъде запълнена. За 3-километровия крос „ Аз мога “, за детския маратон, както и за участници над 60 години присъединяване е гратис.

фотография: Verus Photography
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР